El president de la Generalitat, Quim Torra, rebrà l’espasa d’honor de la Setmana Medieval de Montblanc. D’aquesta manera, el màxim representant institucional del país, serà l’encarregat de cloure la setmana al voltant de la llegenda de Sant Jordi. Serà el 5 de maig coincidint amb la representació de les Corts Catalanes de 1414 a l’església de Santa Maria.

Des de Jordi Pujol que un president de la Generalitat no visitava la festivitats montblanquina. El president de la Setmana Medieval, Joan López, ha assegurat que Torra coneix «moltíssim» la festa. De fet, Torra ja va ser pregoner de la Setmana Medieval quan dirigia el Born Centre Cultural.

ÀUDIO: Joan López explica que Quim Torra ja coneix la festa

La Setmana Medieval començarà el 23 d’abril, dia de Sant Jordi, però aquell dia només es farà la missa i l’entrega de la rosa a causa de la proximitat de la festivitat amb la Setmana Santa. El tret de sortida oficial serà el divendres 26 d’abril amb el pregó de Màrius Serra i s’allargarà fins el 5 de maig amb més d’una seixantena d’actes.

Jocs medievals renovats

Enguany cal destacar que s’ha renovat l’espectacle dels Jocs medievals i portarà per títol ‘Justa i honor’ amb lluites entre cavallers. Un equip nou ha produït un espectacle diferent que es farà per primera vegada al Pont Vell i comptarà amb una única sessió per a uns 800 – 900 espectadors. Per l’alcalde, Josep Andreu, aquest acte és “un bateig de foc” per tal de calibrar si el Pont Vell és un lloc adequat per fer activitats d’aquest tipus. Tot i això, el viaducte encara no estarà restaurat per la data.

ÀUDIO: Josep Andreu diu que l’espectacle serà «un bateig de foc»

Com l’any passat, es repetirà el Campament del poble. Joan López ha destacat que «va funcionar molt bé» i que és per això que enguany ampliaran el seu espai del portal de Sant Jordi fins a la plaça de Sant Francesc. López ha assegurat que és una manera de «posar en valor tota la gent que surt de casa vestida de poble».

Pel que fa a les entrades dels espectacles, les del sopar medieval es van acabar amb una hora i 45 minuts. Queden un centenar d’entrades per la primera sessió de la llegenda de Sant Jordi que des de l’organització calculen que s’esgotaran en un parell de dies. Encara en queden bastants però, de la segona i de les altres produccions.

‘Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’

La Setmana Medieval comptarà també amb la ‘Cantata de la Llegenda de la Princesa i Sant Jordi’, composta pel montblanquí Jordi Cartanyà. Serà divendres 3 de maig al matí i reunirà 400 nens i nenes de les escoles de la Conca. També es publicarà un llibre-CD, a càrrec de l’editorial La Musca amb il·lustracions de Laura Magrinyà.

La Setmana Medieval 2019 compta amb 240.000 euros de pressupost. El president ha valorat que és un “equilibri cada vegada més interessant” entre entitats públiques, empreses privades i recursos que genera la mateixa festa.