Santa Coloma de Queralt, Pontils i Vallfogona de Riucorb instal·laran unes llambordes per recordar cinc veïns d’aquests municipis que van ser víctimes del nazisme. Aquest projecte l’ha impulsat el Fòrum l’Espitllera amb la col·laboració del Memorial Democràtic i els ajuntaments dels pobles.

Les llambordes segueixen el memorial Stolpersteine, impulsat per l’artista alemany Gunter Demnig. Consisteix en posar una llamborda recoberta de llautó al carrer, a l’entrada de l’última casa on va viure la víctima. S’hi pot llegir el nom i els cognoms de la persona, l’any de naixement, el que va marxar a l’exili, el que va ser deportat, el camp de concentració on el van fer presoner i finalment, si va ser assassinat o alliberat.

Joan Montagut del Fòrum l’Espitllera ha explicat a l’EFMR que aquesta acció és una tasca de «reparació, de manteniment i de permanència de la memòria». Des de fa uns dies, les llambordes estan exposades a l’Oficina de Turisme de Santa Coloma de Queralt i es poden contemplar de prop.

ÀUDIO: Joan Montagut explica que és una tasca de memòria històrica

Fa dos anys que el Fòrum l’Espitllera va iniciar aquest projecte i l’1 de juny s’instal·laran les cinc llambordes als respectius municipis. El Fòrum l’Espitllera treballa per la defensa de la denominada Segarra històrica.