El Museu de la Vida Rural ha organitzat per aquest dissabte al migdia una jornada dedicada als safareigs. A partir de dos quarts d’una del migdia, es farà l’activitat “Memòries líquides. Veus dels safareigs” de Rosa Vendrell i després es presentarà el treball “En defensa del safareig” de l’activista Na Pai.

Rosa Vendrell planteja l’activitat com un acte de memòria històrica associant aquests espais a les dones. Vendrell ha explicat que els safareigs “han tingut una definició reduccionista, limitada a un espai per anar a rentar i de fer safareig, de critica”. També ha dit que els safarejos eren un lloc de “llibertat”.

ÀUDIO: Rosa Vendrell diu que els safarejos eren un espai de “llibertat”

La representació recull els testimonis de dones que van passar pels safarejos de diversos municipis, algunes tonades que es cantaven, imatges o vídeos. Vendrell també ha assegurat que els safarejos eren espai de socialització on per exemple es parlava de la sexualitat o de la menstruació. Encara més, Vendrell ha dit que amb l’arribada de les rentadores s’ha passat de “la col·lectivitat a la individualitat”.

ÀUDIO: Rosa Vendrell explica que als safarejos es parlava de sexualitat

Per la seva banda, i en un acte de reivindicació, Na Pai defensarà, des d’una perspectiva antropològica i social, el safareig com una activitat de cohesió de la comunitat intentant treure així la connotació negativa al xafardeig, activitat que ell defensa com a intrínseca en l’ésser humà i com a forma de sociabilitat i contacte amb els altres.