L’edifici de Cal Masip es rehabilitarà gràcies a la concessió d’una partida del fons FEDER. La planta baixa acollirà el Centre d’Interpretació del Patrimoni Cultural de la Conca de Barberà, mentre que l’espai de l’edifici també s’utilitzarà per albergar algunes de les oficines del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Tot plegat arriba després d’un projecte del Consell de la Conca de Barberà que porta per títol “Preservació, difusió i desenvolupament del patrimoni natural i cultural de la Conca de Barberà”.

El president del Consell Comarcal de la Conca de Barberà, Francesc Benet, ha insistit que serà un museu “de càrcater comarcal, que s’hi podran beneficiar els 22 municipis de la Conca”. També ha detallat que estarà dostribuït en cinc espais diferents: la llegenda de Sant Jordi i el Montblanc medieval, les meravelles de la Conca, les catedrals del vi i el trepat, la Ruta del Cister i espais naturals i paisatge. El Centre d’Interpretació “donarà a conèixer totes aquelles qüestions més rellevants de caire turístic de la nostra comarca”, ha dit Benet.

ÀUDIO: Francesc Benet explica els espais del centre d’interpretació

Serveis socials s’ubicaran a Cal Masip

Amb l’arranjament de Cal Masip, el nou equipament tindrà 1.138 metres quadrats destinats a encabir el Centre d’Interpretació i algunes oficines del Consell Comarcal com serveis socials que ara es troben al Palau Alanyà. Aquesta reestructuració permetrà que gairebé tots els serveis del Consell estiguin a la mateixa illa de cases, dins el call jueu de Montblanc ja que Cal Masip és l’edifici annex al Palau Alanyà, l’actual seu de l’ens comarcal.

ÀUDIO: Francesc Benet diu que totes les oficines del Consell estaran al call jueu

L’ajuda econòmica concedida pel fons FEDER puja a 1.176.623,55 euros, mentre que el Consell Comarcal havia pressupostat el projecte en 2.353.247.10 euros. Això representa el 60% aproximadament i ara, des del Consell estudiaran com aconseguir els diners que falten. Francesc Benet ha dit que “ara hem de treballar per buscar noves ajudes i intentar aconseguir el total del finançament». Sí que ha obert les portes a vendre alguns dels edificis del Consell que no s’utilitzen.

Per tal de rebre els diners, el projecte ha d’estar executat el 31 de desembre de 2021, però encara comptaran amb la possibilitat de fins a tres pròrrogues per acabar-lo l’any 2023.

L’antiga saboneria podria acollir l’Oficina de Consum

D’altra banda, el president ha manifestat la “intenció” de restaurar l’antiga botiga de la saboneria, situada a Cal Masip i que es va tancar als anys 70, perquè aculli l’Oficina de Consum del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. Justament, la botiga estarà oberta aquest cap de setmana, dissabte a les 12 h i diumenge a les 17 h per tal de conèixer el projecte.

ÀUDIO: Francesc Benet explica la restauració de l’antiga saboneria

Gràcies al fons FEDER també es realitzarà la senyalització de rutes a peu i btt, la millora dels accessos a l’ermita dels Sants Metges de Sarral i la senyalització d’elements del patrimoni arquitectònic de la comarca.