La cinquena edició del Festival internacional de novel·la criminal en català de l’Espluga ha donat el tret de sortida el divendres a la tarda. Un any rodó que arriba carregat de novetats i amb una aposta clara per “teixir sinergies”, amb paraules de la comissària, Margarida Aritzeta, amb el Museu de la Vida Rural.

Els últims anys, la majoria d’actes del festival ja s’han celebrat al MVR i enguany l’equipament torna a ser l’epicentre. Durant els discursos de la inauguració, amb la presència dels dos comissaris, Salvador Balcells i Margarida Aritzeta, l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, el delegat de Cultura de la Generalitat a Tarragona, Jordi Agràs i la directora del Museu, Gemma Carbó, s’ha verbalitzat aquesta unió.

Beca de producció teatral de temàtica criminal

Aquesta relació va més enllà de la cessió de les instal·lacions de l’equipament, a partir de l’any vinent, el Museu donarà una beca de producció teatral de temàtica criminal. És un projecte entre el MVR, el festival i l’Ajuntament de l’Espluga. L’administració local cedirà els locals del carrer dels Templaris perquè els artistes, opcionalment, els utilitzin com a residència. De totes maneres, dissabte al vespre es donaran tots els detalls d’aquesta nova beca.

ÀUDIO: Gemma Carbó explica la nova beca de producció teatral

L’alcalde de l’Espluga i president del festival, David Rovira, ha aprofitat per agrair als dos comissaris l’aposta que van fer ara fa cinc anys, “gràcies per creure amb l’Espluga”, ha dit. També s’ha acomiadat de la presidència del certamen, tenint en compte que no es presenta com a número u en cap llista electoral.

A la inauguració tampoc ha faltat un comentari sobre el procés polític que viu Catalunya: “Lamento que els escriptors tinguem tanta competència”, ha dit Agràs ironitzant, “quan sents algunes declaracions que s’estan fent al Tribunal Suprem veus que la capacitat de fabulació d’algunes persones és realment inabastable perquè davant d’unes imatges, veuen coses que realment no hi són”, ha afegit.

ÀUDIO: Jordi Agràs ironitza sobre el moment polític

El cadàver de Laura Palmer

Després dels parlaments, els assistents han gaudit d’una copa de vi de la DO Conca de Barberà i s’ha donat pas a la primera presentació de novel·les criminals per part de l’editorial AlRevés. Els actes continuaran aquest dissabte amb diverses presentacions i taules rodones. També s’entregaran els premis del V Concurs de Relats, del III Concurs Juvenil de Relats i del I Concurs de Microrelats. Serà a partir de la una del migdia. I a les vuit del vespre, s’entregaran els premis Honorífic, Internacional i Nacional del certamen.

Llibres dels tres premiats (Foto: Arnau Martínez)

El Museu de la Vida Rural s’ha vestit per a l’ocasió amb un diorama tematitzat. El cadàver de Laura Palmer de la sèrie Twin Peaks reposa a terra envoltada de plàstics, tot fent referència a l’exposició temporal de l’equipament que porta per nom ‘Plàstic’.