El festival internacional de novel·la criminal en català, El Vi fa Sang arriba aquest divendres a la cinquena edició, enguany centrant-se en els baixos fons. Durant tot el cap de setmana els assistents podran gaudir d’un programa variat d’actes. L’edició d’aquest 2019 presenta diverses novetats com un concurs de microrelats, la inclusió dels editors al festival o una beca de creació artística impulsada amb el Museu de la Vida Rural i l’Ajuntament de l’Espluga.

Un dels comissaris del festival, Salvador Balcells, ha dit que el concurs de microrelats ha tingut “una resposta molt positiva” i que els textos són de “molta qualitat”. Tant és així que tenien previst donar cinc premis, però finalment n’entregaran set. D’aquesta manera es volen apropar al públic jove.

ÀUDIO: Balcells valora positivament el concurs de microrelats

Aquesta vegada, no hi ha teatre com a les anteriors, però com a novetat hi ha una nit de jazz amb un quintet, tot plegat, intercalant la música amb la lectura dels microrelats criminals presentats al concurs. 

Més presència dels editors

Una altra de les novetats d’enguany és una major presència dels editors al festival. Fins ara les presentacions de les novel·les (aquesta edició se’n presentaran 70) les feien els mateixos autors. Aquest cap de setmana, seran els editors qui explicaran les obres i alguns vindran acompanyats dels autors de la novel·la en qüestió.

ÀUDIO: Balcells indica que volen donar més protagonisme als editors

L’última novetat és una beca de creació impulsada entre el Museu de la Vida Rural i l’Ajuntament de l’Espluga de Francolí. Els apartaments per artistes del Capuig, ara desocupats, en plena Ruta Templera i Hospitalera de l’Espluga, acolliran els becats, mentre que el Museu es farà càrrec del cost econòmic de la beca.

Com sempre, alguns aparadors dels comerços locals ja estan engalanats, dedicats a llibres de temàtica criminal d’autors presents al Festival. Al voltant d’aquesta iniciativa, demà es farà una gincama a les 15 h pels nens del municipi i els aparadors es podran vivitar durant tot el cap de setmana.

D’altra banda, l’Espluga FM Ràdio retransmetrà una de les taules rodones del festival en directe. Serà diumenge a partir de les 12 del migdia amb l’emissió. Porta per títol “Festivals noir aquí i arreu. Com funcionen i què s’hi pot veure”. La podran seguir a través del 107. FM, a efmr.cat i al canal de la TDT.