Els gegants de l’Espluga: els neolítics i els gegantons, un diable, un graller,  un timbaler i els bastoners són algunes de les figures de xocolata que podem trobar a l’aparador de la pastisseria Cobo de l’Espluga de Francolí des del passat divendres. Per primera vegada, aquest establiment ha elaborat figures de xocolata on els elements del seguici en són els protagonistes.

“És totalment artesanal, comences amb la xocolata líquida i acabes amb la figura que vols”, ha explicat el pastisser David Cobo a l’EFMR. Les figures estan fetes amb ous i esferes de xocolata. Fa setmanes que hi treballen perquè cada figura requereix el seu temps: pensar la idea, fer un esbós, dissenyar-ho i després elaborar la figura. En el cas dels gegants, primer es fa el cos, el nas, les orelles i les mans amb ous de xocolata amb llet i després, amb xocolata plàstica, es vesteix cadascun.

La pastisseria Cobo no és la primera que es fixa amb el seguici festiu quan arriba Pasqua, però sí que és la primera que representa elements del de l’Espluga. David Cobo ha confessat que feia temps que hi donava voltes i enguany va començar a treballar-hi. Igual que les altres figures, les ha fet amb ous i esferes, “d’aquesta manera són més simpàtiques, amb un ull més gran, l’altre més petit”, ha dit el mateix David Cobo.

ÀUDIO: David Cobo explica perquè ha fet les figures del seguici

L’empresa familiar va començar l’any 1955 fabricant carquinyolis i el 1964 van adquirir una pastisseria que es traspassava. És llavors quan van començar a elaborar pastissos i cada vegada que arribava Pasqua, mones. “Abans sempre anava amb concordança amb els clàssics de Disney. El meu pare comprava els llibres, feia fotocòpies, retallava els dibuixos, etcètera”, ha recordat David Cobo. Ell forma part de la tercera generació i a casa conserva alguna foto de quan tenia 7-8 anys i ja va fer la seva primera figura de xocolata.

ÀUDIO: Cobo explica com ha canviat la demanda de figures de xocolata

A més a més dels elements del seguici, també han elaborat altres figures com un flamenc, un elefant o unes ovelles “esgarriades”, tot fent una cucada d’ulls a aquesta tradició tan espluguina que enguany celebra els 25 anys. També han ideat un monstre de colors on l’infant podrà pintar de xocolata d’un color determinat la figura. La pastisseria Cobo de l’Espluga preveu vendre desenes figures de xocolata directament a la botiga i encara més que es vendran a establiments del Camp de Tarragona i de Barcelona.