L’Itinerari de La Ruta del Cister que segueix el traçat del GR-175 i transcorre per les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell compta amb diferents nous senyals del Sistema d’Emergències Mèdiques al llarg del seu recorregut. Aquests senyals s’han situat en punts de muntanya i punts on hi pugui haver un perill o pèrdua, ja sigui pel tipus de ferm, per proximitat a rieres, per la climatologia (com zones de boira), indrets que reben una afluència massiva, i punts que són inici o final de cobertura.

Cada senyal indica un punt de cobertura del telèfon d’emergències 112  i un número de matrícula. D’aquesta manera, quan la persona truqui al 112 i indiqui la matrícula, els cossos d’emergències sabran on es troba, sense que hagi d’indicar la seva posició, ja que les dades d’aquell senyal estan introduïdes a la cartografia del 112.

La iniciativa ha estat coordinada des de l’Oficina de Gestió de La Ruta del Cister, conjuntament amb el Centre d’Atenció i Gestió de Trucades d’Urgència 112 Catalunya (CAT112), i es du a terme gràcies a una subvenció de la Diputació de Tarragona.  

20 anys del GR-175

L’itinerari de La Ruta del Cister a peu i en BTT, segueix el traçat del GR-175, un sender de gran recorregut reconegut per la FEEC, Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, el 8 d’octubre de l’any 1998 i dins l’àmbit de la FEDME i de la ERA (European Ramblers Association).

És l’únic sender homologat que enllaça entre si els monestirs cistercencs de Santes Creus, Poblet i Vallbona, situats a les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell; i travessa diversos pobles i municipis d’aquesta comarca.

El setembre de l’any 1999 inauguren l’itinerari els consells comarcals de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i l’Urgell juntament amb l’entitat creadora i cuidadora del sender, el Centre Excursionista la Xiruca Foradada del Pla de Santa Maria.

Des de l’any 2008 el GR-175 disposa de tres ecocomptadors que comptabilitzen el nombre de persones que transiten a peu i un que registra el nombre de bicicletes. Aquests aparells recullen i transmeten les dades mitjançant una aplicació informàtica que permeten obtenir informació sobre l’ús del sender i el seu impacte, com és la quantitat de persones que hi han circulat, per dies i hores.

A finals de l’any 2009 es crea el Carnet 6T amb la participació i col·laboració de diferents establiments turístics del territori amb l’objectiu de dinamitzar el territori i promocionar el sender com un producte turístic de senderisme a La Ruta del Cister. Al llarg d’aquest any es preveu la reorientació del Carnet 6T per adaptar-lo a les necessitats dels usuaris.

L’any 2010 es crea la Comissió del GR-175 La Ruta del Cister com un òrgan de participació pública i privada que té com a objectiu principal convertir l’itinerari en un producte turístic conegut i reconegut, liderat i coordinat per l’òrgan gestor de La Ruta del Cister.