El tecnòleg nord-americà, Vinton Cerf, i vicepresident de Google, va recordar la seva visita al Monestir de Poblet i a l’Espluga de Francolí aquest dilluns a la tarda, després de reollir el XXX Premi Internacional Catalunya de mans del president de la Generalitat, Quim Torra.

Cerf va explicar que durant l‘estada a l’Espluga “vam reproduir una fotografia d’Albert Einstein que s’havia produït el 1923″. A més a més de la visita als espais turístics, el tecnòleg va fer-se una fotografia per al record i la història local. El pas d’un dels enginyers més destacats del segle per l’Espluga es va aprofitar per emular la visita d’un dels físics més rellevants de la història, Albert Einstein.

ÀUDIO: Vinton Cerf recorda el seu pas per Poblet i l’Espluga


El nord-americà va estar a la Conca el 25 de juny del 2005 en el marc de la celebració dels 10 anys del naixement de Tarragona Internet (TINET), una xarxa ciutadana pionera de la Diputació de Tarragona que va facilitar l’accés a internet a casa nostra.

L’efemèrdie va tornar a portar fins a la demarcació tarragonina a Vinton Cerf, qui ja havia estat investit doctor honoris causa per la URV i havia presidit la inauguració del carrer Internet a Tarragona l’any 2000. La visita del 2005 va tenir més recorregut, ja que Vinton Cerf va completar la jornada amb una visita al Monestir de Poblet i l’Espluga de Francolí. 

Manel Sanromà, que estava al capdavant de Tinet, va ser l’encarregat d’organitzar-li l’acollida, juntament amb el llavors president de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio. L’amistat dels dos tarragonins amb l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, va ser la causant de la visita de Cerf també a la Conca de Barberà.

Torra agraeix que el català etsigui a internet

D’altra banda, Vinton Cerf també ha anomenat altres espais del Camp de Tarragona com el Priorat, les ruïnes romanes de Tarragona o la Universitat Rovira i Virgili. Durant l’entrega del premi, el president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, ha dit de Cerf que “gràcies a la seva integritat, a la seva escrupolositat, la nostra llengua és ben present a Internet”. Per això, l’ha felicitat i ha expressat el seu agraïment per “tot el que va fer pel nostre país i per la nostra llengua”.

Quim Torra entrega el guardó a Vinton Cerf

Torra també ha destacat que Cerf va presidir l’organisme que el 2005 va autoritzar el domini puntcat. El cap de l’executiu ha explicat que hi ha al voltant de 109.500 dominis en català, un 12% dels quals es troben fora del territori de parla catalana. I que el domini puntcat és present a més de 90 estats.

ÀUDIO: Torra explica l’abast del domini puntcat