El festival internacional de novel·la criminal en català, El Vi fa sang, girarà al voltant dels baixos fons. A més a més, s’ha posat en marxa un concurs de microrelats per Twitter per atreure el públic més jove. El certamen se celebrarà a l’Espluga de Francolí del 5 al 7 d’abril, amb l’escenari principal al Museu de la Vida Rural. A més a més, aquest serà un dels organitzadors del mateix festival per primera vegada.

S’han programat més d’una vintena d’activitats amb la presentació d’una setantena de novel·les criminals. Les taules rodones, les presentacions de novel·les i algunes activitats paral·leles tornaran a ser el gruix del programa d’actes d’aquesta edició. L’any passat es va acordar que cada festival tindria un tema predominant, enguany és novel·la criminal i els baixos fons, dos conceptes «molt relacionats entre ells mateixos», ha dit un dels comissaris del festival, Salvador Balcells.

Enguany es vol donar «més protagonisme» als editors, ha apuntat el comissari. «Volem ressaltar els editors com una figura indispensable perquè els autors puguin treure els seus llibres i puguin donar-los a conèixer», ha explicat Balcells.

ÀUDIO: Salvador Balcells diu que es vol donar protagonisme als editors

Microrelats per atreure els joves

Aquesta vegada, no hi ha teatre com a les anteriors, però com a novetat hi ha una nit de jazz amb un quintet, tot plegat, intercalant la música amb la lectura dels microrelats criminals presentats al concurs. El concurs de micro-relats és una de les novetats del 2019. El termini per escriure’ls a Twitter va acabar divendres passat 15 de març i s’han presentat una vintena de propostes. Tenint en compte que és la primera vegada, Balcells ha dit que la resposta ha estat «molt positiva».

«El repte és arribar a la gent jove, a la franja d’edat entre l’adolescència i la maduresa», ha dit la comissària. «Anem busant maneres noves d’enllaçar més públic i més gent jove», ha seguit tot recordant que «no només hi ha llibres, sinó que també hi ha cinema o música».

ÀUDIO: Aritztea diu explica que volen apropar-se al públic jove

Dissabte al matí es lliurarà aquest premi de microrelats, a més a més, del guardó del III Concurs Juvenil de Relats i del V Concurs de Relats. Al vespre es farà l’entrega del Premi Nacional El Vi Fa Sang a l’escriptor Ferran Torrent i el Premi Internacional El Vi Fa Sang a l’escriptor Jean Claude Izzo (in memoriam), «perquè descriu molt bé els baixos fons de Marsella», ha indicat Balcells.

Finalment, el Premi Honorífic El Vi Fa Sang a Jordi Canal i Artigas, director fins a la seva recent jubilació, de la biblioteca La Bóbila de l’Hospitalet de Llobregat, el primer centre especialitzat del país en novel·la criminal.

Cinc anys de festival

Aquest 2019 se celebrarà la cinquena edició del festival i els dos comissaris han assegurat que està consolidat. La comissària ha destacat que és «l’únic festival de novel·la criminal del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre». Ella mateixa ha assegurat que és a aquesta demarcació a la qual volen «servir» i «s’adrecen».

També ha apuntat que «és dels festivals més ambiciosos del país» perquè dura tres dies, la programació va més enllà del cap de setmana del certamen i «té ressò ciutadà», ha subratllat Aritzeta. Ella mateixa ha seguit afirmant que és el segon festival més important d’aquesta tipologia als Països Catalans, per darrere del BC Negra.

ÀUDIO: Aritzeta afirma que El Vi fa sang és un dels festivals «més ambiciosos» del país