Montblanc ja té el finançament necessari per poder recuperar el portal de Sant Francesc. El Ministeri de Foment, a través de les subvencions de l’1,5% cultural, ha atorgat 750.000 euros al projecte presentat per l’Ajuntament de Montblanc.

Des de que l’actual equip de govern va posar sobre la taula la reconstrucció del portal, aquesta obra ha anat sempre lligada a aconseguir aquesta subvenció. Ara, a dos mesos de tancar l’actual legislatura, Montblanc ha aconseguit ser un dels catorze projecte catalans que seran finançats pel Ministeri de Foment. En concret, el Ministeri aportarà el 67% del cost total de l’obra que ascendeix a 750.000 euros.

Amb aquesta subvenció es desencallarà el projecte de recuperació de la muralla de Sant Francesc, que suposarà tirar a terra el Kursal, Cal Contijoch i després recuperar el portal de Sant Francesc a l’entrada del carrer Major.

«A la convocatòria anterior vam tenir un problema tècnic, el vam corregir, i ara s’ha posat en evidència que la muralla de Montblanc és un monument de primer ordre i en que totes les administracions hi han de donar suport», ha explicat l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu. El batlle assegura que «el portal de Sant Francesc és un símbol d’aquesta voluntat que sempre hi ha hagut entorn a la restauració de la muralla».

Andreu diu que el projecte no estarà fet aquesta legislatura, i espera que es pugui fer després de l’estiu. «Ara feia temps que no rebíem cap ajuda del Ministeri, i que ens ho hagin donat en aquest clima de relacions difícils entre Catalunya i Madrid evidencia la importància de la muralla de Montblanc», assegura.

78.000 euros pel castell de Solivella

Entre els projectes que es finançaran amb l’1,5% cultural, a la Conca de Barberà també hi ha Solivella, que rebrà 78.523 euros per finalitzar l’adequació de la zona sud del Castell de Solivella per a la seva dinamització socioeconòmica. L’aportació del Ministeri suposarà el 70% del cost total de l’obra.