La Conca 5.1 ha elaborat un documental que porta per títol ‘Fins i tot els arbres escoltaven’. Els protagonistes són onze micorpobles de Catalunya, és a dir, amb menys de 500 habitants. De la Conca de Barberà, hi apareixen Senan, Pira i Vilanova de Prades. La peça audiovisual se centra a explicar el present i reflexionar sobre el futur de les zones rurals.

“Volem explicar que des dels pobles petits s’estan fent projectes molt potents”, ha dit el director del documental, Leandre Romeu, a l’EFMR. Tot plegat, contextualitzant-ho en un moment que s’està imposant la mentalitat urbana.

ÀUDIO: Leandre Romeu explica l’objectiu del documental

En el cas dels municipis de la Conca, a través de Senan es recull l’experiència de la sobirania energètica, a Pira es fixen amb els habitatges socials i a Vilanova de Prades se centren amb dos negocis privats. “Són experiències vitals que poden servir com a exemples per altres municipis”, ha subratllat Romeu.

Les oportunitats als micropobles

El documental consta de 26 entrevistes on s’exposa l’experiència de cadascun dels onze municipis en una primera part. Després, es debat sobre el present i el futur dels micropobles, fixant-se amb els punts dèbils i amb les oportunitats. “La segona part del documental és una barreja de reivindicacions i de posar en valor els micropobles”, ha indicat el director.

ÀUDIO: Romeu desgrana les dues parts del documental

El documental compta amb el suport de l’Associació de Micropobles i aquest passat diumenge, es va fer un primer passi a la convenció que va celebrar l’ens a Copons, a l’Anoia. Justament, l’entitat enguany celebra el desè aniversari.