Montblanc Capital de la Sardana de Catalunya 2018 ha posat punt final aquest dissabte amb un espectacle poètic-musical a l’església de Santa Maria. La veu de Roger Mas s’ha fusionat amb els sons de l’orgue per marcar el diàleg entre una parella que ha representat un debat quotidià sobre la vigència de la sardana i els sentiments que desperta, tot plegat en la línia de la candidatura a Patrimoni Mundial de la Humanitat.

L’espectacle ha situat, en un escenari de 360 graus, una parella que entra en discussió arran d’un projecte encarat a la declaració de la sardana com a Patrimoni Mundial de la Humanitat que arriba a les seves mans. La Laia se’l fa seu, però el Xavi, un Dj d’èxit internacional, s’hi distancia, d’entrada, perquè no concep la contemporaneïtat de la sardana.

El diàleg, amb les aparicions musicals de Roger Mas, Xavier Guitó, Maria Antònia Pujol i Arcadi Marcet, poc a poc va convencent al productor musical sobre els sentiments, l’arrel de la sardana, però també la seva aposta de present i futur. És per això que, finalment, els dos protagonistes han entrat al cercle de la sardana i el Dj ho ha fet amb una versió electrònica de la Sardana de Montblanc de Alfred Abad.

La proposta de la Factoria Bram ha tancat amb una sardana que ha envoltat l’escenari al compàs de la Santa Espina, interpretada per Roger Mas.

La cloenda de Montblanc Capital de la Sardana ha estat pel president de la Confederació Sardanista de Catalunya, Joaquim Rucabado, el resum del que és la capitalitat de la sardana. “Una vegada més han demostrat que la sardana és pura creació, pura innovació”, ha expressat Rucabado.

L’acte ha servit per tancar els actes de Montblanc com a capital de la sardana que ara fa un any es van iniciar a la capital de la Conca de Barberà. La setmana següent, el 16 de març, una delegació montblanquina viatjarà a Perpinyà que agafarà el relleu com a Capital de la Sardana de Catalunya 2019.

Actes més destacats de Montblanc Capital de la Sardana 2018

La gran sardana ha envoltat la muralla de Montblanc (Imatge: Gerard Bosch)

Un miler de persones encerclen la muralla de Montblanc

Una gran sardana d’1,4 quilòmetres va encerclar el perímetre del nucli emmurallat de Montblanc, un repte que el municipi va completar el 21 de juliol amb més de 1.500 persones.


Montblanc lliura els premis Capital de la Sardana i presenta la nova Guia Sardanista

Centenars de persones van assistir dissabte 15 de desembre a la tarda a la presentació de la Guia Sardanista 2019 i al lliurament dels premis Capital de la Sardana d’enguany amb una gran gala celebrada al Teatre del Casal Montblanquí, acompanyats per la música de la cobla Tres Vents.


44è aplec sardanista de Montblanc (Imatge: Pep Morató)

Montblanc celebra el 44è aplec sardanista

La quaranta-quatrena edició del tradicional Aplec de la Sardana de Montblanc va tenir l’actuació de les cobles convidades Maricel, Bellpuig Cobla i Selvatana que han interpretat un total de 40 sardanes, dues d’elles conjuntament. 


Montblanc acull la primera copa Catalunya de sardana esportiva

Les colles Mare Nostrum, en categoria Gran o Absoluta, i Toc de Dansa, en categoria Veterana, són les primeres campiones del nou títol impulsat per la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya: la Copa Catalunya de sardana esportiva.