El director dels Serveis Territorials d’Interior a Tarragona, Joan Carles de la Monja, ha pres part del consell d’alcaldes de la Conca celebrat aquest dilluns. Durant el transcurs, de la Monja ha informat als alcaldes que el Departament d’Interior ofereix als municipis que no disposin de policia local, la possibilitat de tenir sistemes de videovigilància.

Es tracta d’un acord que podran subscriure els municipis amb el Departament d’Interior, quan existeixi una necessitat de seguretat ciutadana. Aquest sistema va rebre llum verda de la Comissió de Controls dels Dispositius de Videovigilància de Catalunya del Tribunal Superior de Justícia recentment.

De la Monja també va explicar que seran els consistoris qui adquireixin i instal·lin els dispositius fixos de videovigilància, mentre que l’emmagatzematge custòdia i visionat de les imatges correspondrà als Mossos d’Esquadra.

L’Espluga podria apostar per les càmeres de videovigilància

Interior posa deures en matèria urbanística

En la trobada, el director també va abordar altres qüestions. De la Monja va exposar als alcaldes la necessitat que els ajuntaments tinguin realitzats els plànols de delimitacions de les urbanitzacions per prevenir incendis forestals. Actualment, dels vint-i-dos municipis que té la Conca de Barberà, només quatre tenen el plànol de delimitació aprovat definitivament.

El Departament també ha instat els consistoris, que complint amb la llei 5/2003 de 22 d’abril, de mesures de prevenció dels incendis forestals en les urbanitzacions, els nuclis de població, les edificacions i les instal·lacions situats en terrenys forestals, executin les franges exteriors de protecció contra incendis. Tot plegat per garantir la seguretat de les persones i els béns.

Codi d’identificació de les masies aïllades

Durant la reunió, De la Monja també va informar de les noves mesures que ha endegat el Departament d’Interior, entre les quals, s’ha comunicat als batlles la possibilitat d’aplicar el Sistema d’Informació Geogràfica d’Emergències i Seguretat de Catalunya (SIGESCAT) pel qual es creen unes targetes amb codi d’identificació de les masies aïllades. Aquest sistema ja s’aplica a les comarques d’Osona, el Berguedà o el Moianès.

A través d’un conveni de col·laboració, el Departament d’Interior i els municipis interessats es comprometen a generar una llista única d’edificacions aïllades a partir de la fusió de les seves dades. L’objectiu de realitzar aquesta base de dades és identificar i comunicar millor la ubicació de les edificacions aïllades en les actuacions en els àmbits de la seguretat i les emergències.

La identificació es realitza a través d’una targeta magnètica identificativa de cada edificació aïllada. Amb una trucada al 112 els serveis d’emergència obtenen les coordenades de la edificació, fet que permet l’activació dels serveis amb una major celeritat.