Durant aquesta setmana s’estan duent a terme diversos tallers per redactar la Carta del Paisatge de la Conca de Barberà. Les sessions són públiques i hi pot participar qualsevol que tingui interès per la qüestió. El document ha de traçar un model de desenvolupament del paisatge.

La primera sessió va tenir lloc dilluns a la tarda a Pira i han seguit dimarts a Vallfogona de Riucorb, dimecres tindrà lloc a Rocafort de Queralt i dijous a Blancafort. L’última oportunitat serà dilluns 11 de març a Vallclara.

La carta del paisatge és un compromís entre diversos agents de la comarca que detalla com ha de ser el futur paisatgístic del territori. En el cas de la Conca, segueixen l’exemple que es va fer al Priorat. “Parteix del consens, del debat i de l’intercanvi d’opinions, per construir una voluntat conjunta“, ha explicat el gerent de Limonium, Eduardo Soler, a l’EFMR. Limonium és l’empresa ambiental que gestiona el procés de redacció de la carta.

El document traçarà la línia a seguir de la comarca. “El paisatge permet una planificació molt integral“, ha dit Soler, “hem de tenir en compte que paisatge no és només el paisatge natural, sinó també els polígons industrials, les infraestructures, els abocadors, tots els espais que no ens resulten tan atractius, però que formen part de la nostra vida quotidiana”.

A la Conca de Barberà es va començar a treballar en la carta, l’estiu de 2018. Durant la tardor ja es va fer una primera tanda de sessions per determinar els objectius. Ara, s’estan recopilant propostes per millorar el paisatge de la comarca.

Després d’aquests tallers, Limonium es reunirà amb agents que treballin directament amb el paisatge per acabar de definir el document. Finalment, les administracions locals que sorgeixin de les eleccions del pròxim 26 de maig, hauran d’implementar tot allò que delimiti el text.

ÀUDIO: Entrevista a Eduardo Soler, gerent de Limonium