El lehndakari basc, Íñigo Urkullu, ha cedit 300 documents a l’Arxiu Montserrat Tarradellas situat al Monestir de Poblet relacionats amb el seu paper de mediació en el procés català. D’aquesta documentació, el polític n’ha fet tres còpies. Una l’ha lliurat a l’arxiu del govern basc, l’altra al del PNV i la tercera a Poblet.

La directora de l’arxiu, Núria Gavarró, ha explicat a l’EFMR que hi ha cartes, correus electrònics i missatges que Urkullu “va intercanviar amb diferents personalitats”. Ara, des de Poblet faran l’estudi arxivístic.

Primer faran l’inventari i la catalogació, després la digitalització i els elements de descripció “perquè els usuaris puguin recuperar la documentació”, ha explicat Gavarró. A partir d’aquí, caldrà esperar que el donant, el lehndahari Urkullu, doni el permís per consultar-la. “Hem de pensar que és una documentació molt actual i que cal una mica de perspectiva històrica per poder-la estudiar”, ha valorat la responsable de l’arxiu.

ÀUDIO: La directora de l’arxiu, Núria Gavarró, explica el procés que se seguirà amb la documentació

Gavarró s’ha mostrat satisfeta per la donació. Ha recordat que a l’Arxiu Tarradellas es conserven documents que “ens ajuden a entendre la història des de la República fins a la Transició”. També ha afegit que “és un orgull poder custodiar documents que ens ajudin a entendre els fets d’una història més recent com és l’1 d’octubre”.

ÀUDIO: Gavarró valora la importància de custodiar aquests documents

Urkullu declarant com a testimoni al Tribunal Suprem pel judici del procés

Justament, Urkullu va declarar com a testimoni al judici del procés la setmana passada que s’està celebrant a la sala segona del Tribunal Suprem. El lehndakari va explicar que va intentar apropar les posicions de Mariano Rajoy i de Carles Puigdemont al voltant del referèndum i la declaració d’independència entre el novembre.