El Grup d’Estudi i Protecció dels Ecosistemes Catalans-Ecologistes de Catalunya ha organitzat aquest diumenge una ruta pel terme de Solivella per apropar la pedra seca als interessats.

Una desena de persones han realitzat una ruta per conèixer barraques de pedra o també conegudes com a barraques de vinya. Durant el recorregut s’han pogut veure diferents cabanes de volta, enjubs o bassots i marges de pedra seca de diferents tipologies.

Cabana de pedra seca (Imatge: Cedida)

Manel Martínez, divulgador del patrimoni rural i col·laborador del Museu Arxiu de Montblanc i del Centre d’Història Natural de la Conca de Barberà, ha estat l’encarregat d’explicar la història que hi ha darrere de cada pedra i també ha dissenyat el recorregut circular que ha començat des de Blancafort.

La sortida ha servit perquè els assistents coneguessin diferents elements de l’arquitectura rural, un patrimoni en desús i poc conegut, però que cal conservar segons els organitzadors. En una entrevista a l’EFMR, Montse Caballero, responsable de la sortida del GEPEC, ha afirmat «que tenim a casa nostra un patrimoni i una riquesa tremenda», a més a més, també ha afegit que s’ha de conservar tot allò que en el temps desapareixerà.