El Departament de Cultura de la Generalitat ha reconegut la singularitat i el valor patrimonial de les Festes Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents de Vimbodí i Poblet. D’aquesta manera, s’ha inclòs la celebració al Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya, sent la primera festa de la Conca de Barberà que està en aquesta llista. El reconeixement arriba l’any de quinquennals que tindran lloc del 7 al 9 de setembre. Enguany també es commemora el 75è aniversari de la restauració de l’ermita.

La catalogació de la festa es va començar a tramitar l’any 2016 amb l’impuls de l’Ajuntament de Vimbodí i diverses entitats relacionades amb les Quinquennals. També ha tingut el suport de la comunitat de Poblet. L’alcalde de Vimbodí, Joan Güell, ha reconegut a l’EFMR que “pensàvem que s’havia desestimat o que s’havia perdut la sol·licitud” a causa del temps que feia que s’havien iniciat els tràmits. Així, “l’alegria és doble” ha subratllat.

En l’informe promotor s’assenyalava “el caràcter tradicional d’una festa que ultrapassa l’aspecte estrictament religiós i esdevé una mostra de cultura popular, respecte per les tradicions i orgull de pertinença al municipi”.

Quinquennals de la Mare de Déu dels Torrents de Vimbodí l’any 2014

Assolit aquest reconeixement que és un pas previ, es treballarà perquè les Quinquennals es declarin Festa Tradicional d’Interès Nacional. “Crec que es donen els elements singulars per poder assolir aquesta categoria, però evidentment, es requereix un esforç de preparació i de memòria”, ha valorat Güell.

ÀUDIO: Entrevista a Joan Güell, alcalde de Vimbodí:

Les festes dels Torrents es remunten al 1944

Les Quinquennals tenen l’origen l’any 1944 quan l’arquebisbe de Tarragona, Benjamín de Arriba y Castro va coronar la Mare de Déu. Cada 8 de setembre se celebra la diada i des del 2009 és copatrona de la vila. Els anys que acaben en 4 i en 9, els veïns i veïnes omplen de guarniments els carrers i places del poble amb catifes de flors. Els actes més destacats són les processons d’anada i de tornada de la verge des de l’ermita fins al poble.

Dins el Catàleg de Patrimoni Festiu de Catalunya també hi ha altres festivitats com les Decennals de la Mare de Déu de la Candela de Valls, les Festes del Pi de Centelles, les Enramades de Sallent i d’Arbúcies o la Festa Major de Santa Tecla de Tarragona.