Envoltats de plàstics. Hi estarem en la nova exposició temporal del Museu de la Vida Rural, però també hi estem diàriament. Els plàstics formen part de la nostra vida quotidiana i s’ha convertit en un material indispensable. Per contra, la seva abundància esdevé una de les grans amenaces per al planeta. La mostra del museu juga, precisament, movent-se entre aquest equilibri, sostenint-se entre les bondats i defectes del plàstic i ens pregunta: «genialitat o pervers, tu com ho veus?».

El treball reuneix objectes, fotografies, vídeos i diverses instal·lacions, una suma de llenguatges i mirades a les quals la inauguració de l’exposició hi ha afegit música, actuacions artístiques i gastronomia, tot amb el plàstic d’element central, fins i tot oferint-ne de comestible. «Plàstic» ha obert portes aquest divendres amb el pas d’unes 150 persones. Representants del museu i de la Fundació Carulla han presentat la nova aposta, al costat de les intervencions de l’artista alemanya Ida-Marie Corell i l’especialista en food design, Elsa Yranzo. 

El setrill, del vidre al plàstic

És la segona experiència del MVR en la creació d’exposicions de gran format i repeteix l’objectiu del cas del Dust Bowl, de l’any passat: fer reflexionar el visitant al voltant d’una problemàtica global i, evidentment, de realitat local. Sense perdre l’essència del MVR, la mostra presenta diversos objectes de la vida a pagès d’un segle enrere i els contraposa amb els elements de plàstic que els han substituït. Sobre aquesta evolució en parlen, a través d’un audiovisual, espluguins i espluguines que han estat al capdavant d’un negoci.

«Plàstic» estarà oberta fins al 20 d’octubre i al llarg d’aquests mesos recollirà les respostes dels espectadors sobre el paper que ocupa el plàstic en les seves vides. Interactiva i col·lectiva, dos puntals també de l’exposició. La contribució es podrà fer des del primer minut de la visita amb la possibilitat de bescanviar deixalles de plàstic per un tiquet d’entrada.

«No volem deprimir el visitant, sinó que sigui pugui ser el motor del canvi», explica la comissària de l’exposició, Núria Vila. Des del seu procés creatiu, «Plàstic» ha volgut implicar la ciutadania. Diverses entitats de l’Espluga hi han intervingut, com també ho han fet els joves migrants que acull l’Alberg Jaume I. A més a més, en l’exposició hi han treballat gairebé una vintena d’artistes locals i internacionals i els col·lectius Basurama i Domestic Data Streamers.