El Consell d’Alcaldes de la Conca de Barberà ha donat aquest dilluns la seva aprovació al Pla Estratègic de Desenvolupament de la Conca de Barberà 2018-2025. El document, que recull les línies estratègiques i objectius de la comarca, haurà de ser aprovat definitivament el 25 de febrer al Ple del Consell Comarcal.

El document resultant recull fins a 250 actuacions que es divideixen en tres grans àmbits: economia, territori i persones. El conjunt d’accions i actuacions es consideren necessàries per complir els objectius de desenvolupament de la Conca de Barberà que també defineix el document. Tot i això, el Pla Estratègic es revisarà anualment per adaptar-lo a les circumstàncies del moment.

A inicis del 2018, el Consell Comarcal va presentar la voluntat de sotmetre el futur de la comarca a debat per concretar accions per al desenvolupament socioeconòmic i tenir el document enllestit abans d’acabar l’actual legislatura. Després de diversos processos participatius amb els representants polítics, entitats i la ciutadania, el projecte final ja ha superat la primera votació.

El president del Consell Comarcal, Francesc Benet, presentava la iniciativa del Pla Estratègic (Foto: Gerard Bosch)

Reptes: frenar el despoblament, impulsar l’ocupació, el turisme o els serveis públics

En grans trets, un dels principals reptes és el de frenar la pèrdua de població de la comarca i el despoblament de la majoria de municipis, un objectiu que, apunta el resum del document, ha d’estar acompanyat d’una economia dinàmica en la qual hi treballin persones amb residència a tota la comarca. D’altra banda, una de les fites també és la de millorar l’autoconeixement i estima de la comarca i tenir un relat comú.

A més a més, també s’estableix com a objectiu general promoure polítiques que posin en valor el paisatge i la qualitat ambiental, millorar els serveis públics i l’atenció a les persones i fer de la Conca un destí turístic que destaqui per la qualitat de l’oferta cultural.

A partir d’aquestes directrius, el Pla Estratègic es desplega en un document amb més de 170 pàgines [Consulta’l en línia] on s’exposa la radiografia de cada sector, els objectius i accions que es desenvoluparan. En aquest sentit, s’han assignat les actuacions a les diferents àrees de treball del Consell Comarcal que seran les responsables d’executar-les o d’impulsar-les.