El ple de l’Ajuntament de Montblanc va aprovar, aquest dimecres 13 de febrer, una moció on s’ofereix la capella de l’antic hospital de Santa Magdalena al Departament de Cultura de la Generalitat per tal d’ampliar l’Arxiu Comarcal de la Conca.

La moció, però, no va aconseguir la unanimitat de tots els regidors. El govern i el PDeCAT hi van votar a favor, la FIC es va abstenir i la CUP hi va votar en contra. De fet, els tres partits a l’oposició van estar d’acord en que l’arxiu necessita de manera urgent una ampliació, però no creuen, en general, que l’antic hospital de Santa Magdalena sigui el millor edifici per situar-lo.

Des de la FIC, Toni Gutiérrez assegura que «tot i que crec que l’ampliació és necessària, no tinc clar que aquesta sigui la millor solució. Crec que no és el millor edifici per ampliar l’arxiu».

Des del PDeCAT, Cesc Viñas destacava que «creiem que l’arxiu s’ha d’ampliar i veiem que tècnicament aquesta solució és possible, però alhora perdem una sala, la de la capella de l’hospital, que té molt bona acústica i que s’utilitza força sovint».

Per la seva banda, el regidor de la CUP Roger Sosa destacava que «potser una altra solució seria el convent de la Serra, tampoc creiem que l’antic hospital sigui la millor solució».

L’alcalde, Josep Andreu, va lamentar no aconseguir la unanimitat de tots els regidors en aquest tema. «Si no tenim unanimitat, serà difícil que a la Generalitat tinguin en compte aquesta opció», destaca, afegint que «li hem donat molts tombs a aquest tema, i creiem que aquesta és la millor opció, per la situació també de no fer una gran despesa econòmica».

Capella de l’antic hospital de Santa Magdalena (Foto: Arxiu Comarcal)

Ampliació de l’Arxiu Comarcal
Fa anys que es parla de la necessitat d’ampliar l’arxiu històric de la Conca, ja que ara mateix té molt documentació que no pot classificar i arxivar per falta d’espai. Després de diverses opcions, l’Ajuntament amb aquesta moció ratifica la cessió de l’edifici a la Generalitat que ja es va fer l’any 1983 i proposa la capella per instal·lar-hi les prestatgeries compactes que permetrien augmentar la seva capacitat.