Fernando Gil (Buffalo Gil), Gonzalo Gil, Ramon Solé i, el més recent, Jordi Farré són els esportistes de la Conca de Barberà que han inscrit el seu nom a la història del Dakar, el ral·li considerat més dur del món i un esdeveniment ara molt lligat a grans noms de l’esport català.

L’edició del 2019 va acabar el 17 de gener, aquesta vegada concentrat només al Perú, i va comptar amb la participació dels vimbodinencs Jordi Farré, com a mecànic d’assistència tècnica als pilots de l’equip Xraids, i Fernando Gil, en la part organitzativa com a jurat de la prova.

Jordi Farré va assegurar al programa especial de l’Infoesport que l’experiència d’enguany ha estat bona i que, a diferència del seu debut el 2018, el ral·li ha estat menys dur per als mecànics. Per contra, Gonzalo Gil considera que ha estat un any realment complicat per als encarregats de vetllar pel compliment del reglament del Dakar, en el cas del seu germà, perquè els equips van presentar més reclamacions.

ENTREVISTA a Jordi Farré i Gonzalo Gil

Competició o aventura?

Gonzalo Gil s’emociona escoltant les seves declaracions de l’any 1991, quan va participar al Dakar amb moto. “Em fa reviure l’experiència que va ser participar al ral·li”, expressa Gil. El de la Conca destaca el component d’aventura que tenia el Dakar quan creuava diversos països africans i veu com l’actual prova ha perdut part d’aquesta essència. Llavors, explica Gonzalo Gil, les condicions per als participants no eren tan òptimes.

Començant pels entrenaments, recorda Gil, tres dècades enrere eren intuïtius, no hi havia tant coneixement. De fet, en els darrers anys ell ha contribuït justament en aquest àmbit, ha treballat en la preparació de pilots i en la investigació de la fatiga dels participants, fins al punt d’haver publicat una tesi doctoral sobre aquest aspecte. Menys sort va tenir amb l’intent de promocionar Lleida durant la seva participació com a pilot, el seu equip va acabar sent batejat com “la lechuga del desierto” per l’equipació verda, pocs van veure-hi les pomes de ponent.

https://www.youtube.com/watch?v=b5aMxzy2GfE&t=16s

Fernando Gil, entre l’organització del Dakar

“El Dakar enganxa”, afirmen els dos convidats a l’estudi i, així ha estat, com aquests tres conquencs segueixen vinculats a la competició esportiva. Però, hi tornaran?

Després de dues participacions consecutives, Jordi Farré considera que ha arribat el moment per fer una pausa, per motius personals, però més endavant no descarta tornar-hi i, encara menys, en la hipotètica tornada a Àfrica. Per la seva part, Gonzalo Gil, que aquests anys s’ho mira des de fora, tampoc tanca cap porta, però assegura que hauria de tenir una tasca molt específica en l’organització o en algun equip.

I Fernando Gil, seguirà “arbitrant” el ral·li? Sigui com sigui, el que té assegurat el Buffalo Gil, com a mínim per ara, és continuar sent l’únic pilot espanyol que hi ha participat pilotant una moto, un cotxe i també un camió.