Fa més d’una dècada, l’espluguina Maria Moles va sol·licitar la recerca del seu pare, Josep Moles, un soldat republicà originari de Vimbodí que va ser mort d’un tret al cap durant la Guerra Civil el 1938 després de combatre al Front del Segre. Més de 80 anys després de la seva mort, s’han pogut localitzar les seves restes a la Fossa del Soleràs, a Les Garrigues, i, finalment, podrà ser enterrat per la seva família a l’Espluga.

El Departament de Justícia ha entregat a les respectives famílies les restes de les quatre primeres víctimes de la Guerra Civil identificades amb el Programa d’Identificació genètica. L’acte amb els primers funerals s’ha celebrat aquest diumenge al cementiri vell del Soleràs on es troba la fossa més gran excavada fins ara a Catalunya. La consellera de Justícia, Ester Capella, va anunciar que s’hi instal·larà un espai de memòria.

Entre els quatre identificats, s’hi troba el vimbodinenc Josep Moles. Les seves restes òssies trobades a la fossa han coincidit amb les mostres genètiques de la seva filla, Maria Moles, que es va inscriure al cens de persones desaparegudes per comprovar si existia alguna coincidència.

Localitzat 80 anys després

El cas de Moles és diferent de les altres víctimes identificades, ja que no era un veí del Soleràs i no es tenia cap indici d’on podia estar enterrat. Les despulles de Josep Moles seran enterrades pròximament a l’Espluga, d’on és la seva família.