El Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (Gepec) ha presentat aquest divendres a la tarda la memòria del projecte Voluntariat boscos mediterranis.

La xerrada realitzada a la sala Maria Font del Museu de la Vida Rural ha servit per tancar i fer una valoració de la prova pilot del voluntariat boscos mediterranis al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet que es va fer entre el 22 de setembre i el 9 de desembre del 2018.

La presentació de la memòria ha estat dirigida per un tècnic del Gepec i una voluntària que va estar treballant en diverses jornades. En la xerrada s’ha explicat que en la primera prova pilot es van fer tasques de gestió forestal, millora de camins i bioconstruccions amb pedra seca.

Els 94 voluntaris que durant més d’una desena de jornades han treballat als boscos de Poblet han pogut millorar l’itinerari de les 100 fonts, un sender al barranc de l’Argentada o la recuperació d’un empedrat a la Pena. Amb tot plegat, el voluntariat forestal han conegut la gestió que es fa al bosc de Poblet, un dels més ben conservats del Mediterrani.

El bon balanç de la prova preveu una reedició de cara aquest any

El projecte ha arribat en aquesta zona protegida de les Muntanyes de Prades com a prova pilot, però el bon balanç que en fa el Gepec fa que aquest 2019 es pugui repetir, no solament a la tardor sinó també a la primavera. Tot i això, els tècnics creuen que s’han de centrar més en gestió forestal i els efectes del canvi climàtic.

Voluntariat Forestal al Paratge de Poblet (Foto: Pep Morató)