La seu del Consorci Leader del Camp a la Conca de Barberà, a Concactiva, ha acollit aquest dimecres la jornada “Biomassa forestal per a la indústria”. Hi van participar una quarantena d’agents públics i privats interessats en la dinamització de l’espai forestal de Tarragona per a l’ús industrial.

Des del Clúster de la Biomassa de Catalunya, el gerent, Marc Cortina va destacar la importància de la biomassa com a font energètica i va assenyalar la major estabilitat de preus comparant-ho amb els de les energies fòssils. Un dels projectes que es va posar sobre la taula és el de
Xarxa de Calor de Proximitat” que impulsa la Diputació de Tarragona amb l’objectiu d’implicar els governs locals i la ciutadania en la conscienciació sobre l’ús i aprofitament de la biomassa forestal.

El sector industrial representa el 60% del PIB comarcal a la Conca de Barberà.

Els assistents també van poder escoltar el punt de vista d’una de les empreses importants del territori, Jordi Gomà-Camps, director de planta de l’empresa Gomà Camps, que va exposar el projecte de dessecació i de fangs residuals amb biomassa, amb la qual cosa aquest residu es converteix en una energia eficient per al ús productiu propi.

Aquesta jornada, promoguda per el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, s’encaixa amb l’acció desenvolupada pel projecte Start Up Rural a Catalunya 2019, Ecoemprenedoria, per ajudar a la transformació de l’economia rural actual cap a una opció més sostenible i circular.

Nou municipis de la demarcació escalfaran els edificis municipals amb biomassa

Nou municipis del Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre instal•laran calderes alimentades amb biomassa forestal als edificis municipals a partir del pròxim hivern. Les primeres poblacions en beneficiar-se del projecte Xarxa de Calor de Proximitat de la Diputació de Tarragona són Alcover, el Montmell, Gandesa, Horta de Sant Joan, la Fatarella, la Sénia, Rasquera, Tivissa i Vandellòs i l’Hospitalet de l’Infant.

La Unió Europea cofinança el 50% del total de la inversió prevista, que supera els 2 milions d’euros, mentre que la Diputació i les administracions locals hi participen amb un 25% d’inversió, respectivament.