Un dels considerats inventors d’internet, el nord-americà Vinton Cerf, és el guanyador del trentè Premi Internacional de Catalunya. Cerf rebrà el reconeixement el 25 de març al Palau de la Generalitat i reforçarà la seva relació amb Catalunya, clau el 2006 quan va autoritzar el domini .cat. Poc abans, el pare d’Internet va ser convidat d’honor de la celebració dels 10 anys de TINET, una cita que el va portar també fins a la Conca de Barberà.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar aquest dimecres el nom del reconegut d’enguany. La notícia ha tornat a posar d’actualitat la figura Vinton Cerf i la seva mirada sobre el futur d’internet, del qui va ser codissenyador del protocol TCP/IP. Al seu temps, la Conca troba el record amb l’enyinyer nord-americà arran de la seva visita llampec el 20 de juny del 2005 a la comarca. N’és testimoni una fotografia que justament connecta Cerf amb Albert Einstein.

Einstein, Cerf i l’Espluga, del 1923 al 2005

El juny del 2005 es van complir els 10 anys del naixement de Tarragona Internet (TINET), una xarxa ciutadana pionera de la Diputació de Tarragona que va facilitar l’accés a internet a casa nostra. La celebració va tornar a portar fins a la demarcació tarragonina a Vinton Cerf, qui ja havia estat investit doctor honoris causa per la URV i havia presidit la inauguració del carrer Internet a Tarragona l’any 2000.

La visita del 2005 va tenir més recorregut, ja que Vinton Cerf va completar la jornada amb una visita al Monestir de Poblet i l’Espluga de Francolí. Manel Sanrroma, que estava al capdavant de Tinet, va ser l’encarregat d’organitzar-li l’acollida, juntament amb el llavors president de la Diputació de Tarragona, Joan Aregio. L’amistat dels dos tarragonins amb l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, va ser la causant de la visita de Cerf també a la Conca de Barberà.

El racó de l’Einstein, també el de Vinton Cerf

D’aquesta manera, a més a més de la visita als espais turístics, la ruta va comptar amb un dinar a la tina del jardí de l’Hostal del Senglar de l’Espluga i amb una fotografia per al record i la història local. El pas d’un dels enginyers més destacats del segle per l’Espluga es va aprofitar per emular la visita d’un dels físics més rellevants de la història, Albert Einstein.

Al carrer de la Font de l’Espluga, el 25 de febrer del 1923, Einstein donava la mà a diversos nens i nenes de la vila per immortalitzar la fotografia que gairebé un segle després és recordada en aquell mateix espai, ara batejat com el Racó de l’Einstein. El mateix exercici es va repetir aquell 20 de juny de 2005, però en aquella ocasió els veïns del carrer de la Font van donar la mà a un dels pares d’Internet i, des d’aquest 2019, 30è Premi Internacional de Catalunya.