[youtube https://www.youtube.com/watch?v=rIWQ6hdrXtU]
L’Ajuntament de l’Espluga ha aprovat inicialment els pressupostos per al 2019 que freguen els 5 milions d’euros. Un milió es destinarà a inversions, entre d’altres, per a la construcció d’un magatzem per a la Brigada Municipal o a l’enderroc d’una casa annexa a l’Església Vella on s’hi habilitarà una nova plaça.

Prop d’1 milió d’euros es destinaran a inversions

El nou pressupost tirarà endavant amb el suport de l’equip de govern i l’abstenció de l’oposició. La inversió més significativa serà la construcció d’un nou magatzem per a la brigada municipal que s’ubicarà al polígon de les Eres, a tocar del cementiri, en un terreny cedit per Incasol i suposarà una inversió d’uns 145.000 euros.  Al mateix temps, s’enderrocarà l’actual magatzem del Parc Fluvial.
En la presentació del pressupost, el regidor d’Hisenda, Joan Amigó, va explicar que aquesta intervenció permetrà una millora visual a la zona del Parc Fluvial, perquè es descobrirà la balma que ara s’amaga darrere de l’actual magatzem i, d’altra banda, suposarà una millora per a la brigada municipal. Paral·lelament, es conservarà el magatzem ubicat al costat de la piscina municipal.
Del total d’1 milió d’euros que es destinaran a inversions, també en destaca l’enderroc d’una casa del carrer Abadia, annexa a l’Església Vella. En aquest espai s’hi habilitarà una nova plaça, però es preservarà el safareig i les arcades de l’edifici. Els comptes del 2019 també inclouen uns 100.000 euros per a les expropiacions dels terrenys per on ha de passar la canonada del Consorci d’Aigües de Tarragona, com també l’adquisició de la canonada per connectar el pou del fartet amb el dipòsit de Sant Miquel, valorada en 93.000 euros.

Els pressupostos inclouen propostes dels espluguins

Entre d’altres, Joan Amigó va remarcar que s’afegeixen diverses propostes sorgides arran de l’última convocatòria dels pressupostos participatius, com la vorera de l’aparcament de la plaça del Casal, l’arranjament de la pujada de l’Espluga Park o bé la compra d’un elevador. Els pressupostos també inclouen l’adquisició d’un desfibril·lador al Pavelló Municipal d’Esports i un punt de recàrrega de vehicles elèctrics.
Per la seva part, l’oposició va celebrar que el pressupost inclogui 10.000 euros per a la rehabilitació d’habitatges socials a l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil, com havien proposat, i també el fet que s’hagin inclòs els estudis d’Habitatge i Circulació Viària que reclamaven. Tot i això, Som Espluga va criticar haver rebut tard la proposta dels comptes municipals.

Som Espluga s’hi absté i critica haver rebut tard la proposta de pressupost

El cap de l’oposició, Jordi Miró, va assegurar que és la vegada que l’han rebut més tard, gairebé sense tenir temps de fer propostes de millora. A més a més, va recordar que en el cas dels organismes de gestió, el de l’emissora i  el patronat de turisme, els seus comptes no han estat aprovats pel seu òrgan de gestió. Miró considera que, encara que no sigui obligatori, estaria bé que els haguessin aprovat.

Comiat del secretari de l’Ajuntament de l’Espluga

D’altra banda, durant el Ple Som Espluga també va lamentar que no s’hagi convocat el Consell d’Entitats ni el Patronat de Turisme. Les dues darreres convocatòries no s’han produït per falta de punts d’ordre del dia, una decisió que l’oposició posa en dubte assenyalant que potser els altres membres d’aquests consells poden tenir aspectes a tractar, per exemple després de la dimissió de les portaveus de la Coordinadora d’Entitats. Des de l’equip de govern, Jordi Torre va explicar que seran convocats durant el primer trimestre del 2019, ja que fins ara tampoc han rebut cap proposta per part de les entitats.
A més a més, el consistori va aprovar les Bases per l’adjudicació d’habitatges de lloguer social i una moció de suport als presos polítics. Últim plenari del 2018 i també l’últim per al secretari municipal, Josep M. Caffarel, que s’acomiada de l’Ajuntament després de 37 anys. L’alcalde de l’Espluga, David Rovira, va aprofitar el Ple per agrair-li la seva tasca de servei al llarg d’aquestes dècades.