Des d’aquest dilluns, les llars de Senan ja disposen d’aigua d’ús de boca. Amb la connexió d’abastament a través de la Mancumunitat d’Aigües de les Garrigues acabada, aquesta setmana el municipi ha rebut els resultats favorables de les analítiques de la qualitat de l’aigua.

Després de dues dècades de tràmits, la població de la Conca posa fi als problemes d’escassetat d’aigua i de contaminació per alts nivells de nitrats i sulfats dels pous del terme. La solució l’han trobat a l’Espluga Calba des d’on ara el municipi rep l’aigua potable a través d’una canonada d’uns 5 quilòmetres que arriba a un nou dipòsit intermedi construït al Pou del Mas de l’Hereu.  Des d’aquest punt, l’aigua s’impulsa fins al dipòsit del municipi des d’on es subministra als consumidors. El nou sistema és automàtic i més eficient energèticament.

La connexió ha estat possible gràcies a l’entesa entre diverses institucions i una inversió d’uns 252.000 euros (sense IVA), dels quals 226.480,87 provenen de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA). La part restant es divideix entre l’Ajuntament i els veïns, en aquest cas repartit en quatre rebuts de l’aigua. D’altra banda, la Diputació de Tarragona ha estat l’encarregada de redactar el projecte.

L’alcaldessa de Senan, Carme Ferrer, ha celebrat que l’abastiment d’aigua potable a Senan ja sigui una realitat. Explica que la notícia ha estat ben rebuda per tots els veïns i que pot fer aflorar activitats que fins ara eren inviables per la falta d’aquest servei bàsic. Per exemple, per a inicis del 2019 l’Ajuntament prepara un local social ubicat en un magatzem sota de la plaça Antoni Saltó que podria funcionar com a bar-restaurant. 

De l’actuació, més enllà de garantir la disponibilitat d’aigua potable, l’alcaldessa ha destacat que el dipòsit intermedi s’ha volgut integrar visualment en el paisatge amb el lateral de pedra que cobreix el formigó, el sostre vegetal i el color de la caseta de control.

ENTREVISTA a Carme Ferrer, alcaldessa de Senan

Amb aquest pas, Senan deixa de ser un dels municipis de la Conca de Barberà amb problemes d’abastament d’aigua. Pel que fa a les poblacions del nord de la comarca, que esperaven la connexió amb el canal Segarra-Garrigues, des del Consell Comarcal es va anunciar que s’optarà per fer arribar l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona.