Quina sorpresa! No ho sabíem! Nosaltres hem vingut per visitar Montblanc i Poblet! Ens allotgem aquí, per anar a Poblet… em deien uns turistes, el dia de la Constitució, en un pont llarg i bo pel turisme d’interior.

Havien reservat habitació per 5 dies a l’Hostal del Senglar, però no sabien, ni tant sols, que l’Espluga tingués atractius turístics. I el cert és que les xifres parlen clar. Tot i que en retrocés, Poblet segueix sent el gran atractiu de la Conca de Barberà i de les comarques de l’interior de la Costa Daurada.

I Montblanc s’ha sumat al carro gràcies a la fama que ha adquirit per la Setmana Medieval de la Llegenda de Sant Jordi i que l’ha donat a conèixer arreu com una vila medieval a visitar. I així ha agafat el relleu a la que realment sempre havia estat la porta d’entrada a Poblet: l’Espluga de Francolí.

El nostre poble segueix sent capdavanter en nombre de places hoteleres i d’allotjament, però només és això. Les Coves són destí preferent per escoles i instituts d’arreu del país, i en dies de festa l’anada i vinguda de visitants és una mostra evident del potencial que tenen. Però reben una petita part, només, dels visitants que van a Poblet. I no cal parlar de la resta d’equipaments museístics i de la pròpia Ruta Templera i Hospitalera.

El nombre de visites que reben és anecdòtic. La ruta turística pel nucli medieval de l’Espluga va rebre escasses 300 visites en tot l’estiu. La pregunta és: perquè la gent no ens coneix? Com s’ho va fer l’Espluga de dècades enrere per ser referent turístic de camí a Poblet? Perquè ara no ho som malgrat tants esforços, diners invertits i projectes creats? Quan l’oferta es multiplica, també cal multiplicar les accions comunicadores i dinamitzadores.

Enlloc de l’Espluga s’anuncia, ben visible, la Ruta Templera i Hospitalera. No tenim senyalitzat des dels vials d’accés el centre històric medieval. A les nostres carreteres no anunciem els nostres atractius davant els milers de vehicles que passen per l’N-240 o van direcció a Poblet.

I sí, malgrat tot en dies de festa i vacances el Parc Fluvial bull de gent i vehicles aparcats. Lluny però de la resta d’atractius locals i d’amagat dels propis espluguins que poc en som conscients. Els turistes de moment, segueixen lluny del centre de l’Espluga.

Desembre 2018

Els articles d’opinió són responsabilitat dels seus autors i no necesàriament coincideixen amb la línia editorial del mitjà de comunicació