El Museu del Pessebre de Catalunya ja és una realitat. Ha sigut el migdia d’aquest dissabte, 15 de desembre, que l’equipament -al número 22 del carrer dels Solans, a Montblanc- ha estat oficialment inaugurat, després de més d’una dècada d’esforços. La inauguració s’ha fet en mig d’una gran expectació per part de molts veïns de la Conca de Barberà, que no s’han volgut perdre el moment, i també de molts representants polítics, entre els quals hi havia la consellera de Cultura, Laura Borràs; l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu; el delegat del Govern de la Generalitat a Tarragona, Òscar Peris; el responsable dels Serveis Territorials a Tarragona del Departament de Cultura, Jordi Agràs; el diputat delegat de Cultura de la Diputació, Joan Olivella; o la directora general de Cultura Popular, Àngels Blasco.

La tercera planta del Museu del Pessebre de Catalunya, plena de gent durant la inauguració (Foto: Ràdio Montblanc)

També ha estat present, a través d’un vídeo, l’exconseller de Cultura, Lluís Puig: «avui neix un pessebre de llarga història i de la qual em sento com un treballador més, que hi ha ajudat», ha començat dient Puig. A més, el conseller a l’exili ha remarcat que es tracta de l’únic museu, fins al moment, dedicat exclusivament al pessebre. D’altra banda, a l’acte també s’han pogut veure personalitats del món pessebrista, com els germans Joan Castells Badia i Martí Castells Badia. I és que, de fet, l’acte també s’ha aprofitat per presentar el llibre Germans Castells, art i figures per al Pessebre, de Ramon Albornà, Ismael Porta i els germans Joan i Martí Castells-Badia.

El director del Museu del Pessebre amb la directora general de Cultura Popular (Foto: Ràdio Montblanc)

Ismael porta, l’ànima del Museu

Qui no podia faltar era Ismael Porta, el director del Museu del Pessebre de Catalunya i que al llarg de l’acte ha rebut més d’un aplaudiment d’agraïment per part dels assistents. Va ser idea de Porta, ara fa una quinzena d’anys, crear aquest museu per tal de conservar el patrimoni pessebrista i evitar que es perdin les peces, tal com ha destacat aquest migdia durant la inauguració el president de la Federació Catalana de Pessebristes, Albert Català.

Durant tot aquest temps s’ha anat treballant a poc a poc en el projecte fins a arribar a ser una realitat. «Ismael Porta va aportar la idea i Lluís Puig ha estat la clau per desencallar-ho. Va ser qui va demanar unitat perquè el Museu del Pessebre de Catalunya pogués ser una realitat», ha afegit Català.

El diputat delegat de Cultura de la Diputació, Joan Olivella, ha destacat que el museu és «la mostra del treball desinteressat de molta gent. La mostra de persones que creuen fermament en un projecte i que aquest es pot materialitzar tot i les adversitats».

L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, ovacionat durant la inauguració del Museu del Pessebre. (Foto: Ràdio Montblanc)

Per la seva banda, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, que ha estat rebut per un càlid aplaudiment per part de tots els assistents, ha destacat que Montblanc aposta per la cultura i el patrimoni. «El projecte cultural fa molts anys que l’estem fent. Ha anat guanyant espais i ja no és només la muralla. Ara també estem treballant amb el Pont Vell», ha afegit.

L’acte d’inauguració ha conclòs amb la intervenció de la consellera de Cultura, Laura Borràs, qui ha tingut unes primeres paraules dirigides a l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu: «Que sapigueu que avui l’alcalde de Montblanc és l’alcalde de molts catalans. Aquest gest de solidaritat que fa als presos polítics, i en concret, als nostres companys que estan en vaga de fam, és un gest que ens emociona molt i ens honora. Per tant, gràcies alcalde per aquesta determinació«.

Borràs, en referència al museu, ha dit que era un honor inaugurar l’equipament. «És la suma de tantes voluntats que han salvat totes les dificultats i que, per tant, és una notícia important que passa a Montblanc, però que és la seu del pessebrisme a Catalunya», ha afgit.

Per part del director del Museu del Pessebre de Catalunya, Ismael Porta, ha tingut moltes paraules d’agraïment per totes aquelles persones i institucions que han donat suport durant tots aquests anys al projecte i que han permès fer realitat l’equipament.

Malgrat tot, Porta ha recordat que encara falten alguns elements perquè l’edifici estigui totalment enllestit, com els equips de climatització, les façanes posterior «i, sobretot, l’escola de pessebrisme que estarà ubicada a la darrera planta», ha destacat.

Un museu en quatre plantes

L’equipament consta de tres plantes expositives i una dedicada a la recerca i la restauració. La planta baixa està dedicada als pessebres, amb gairebé una trentena de muntatges, tots ells ubicats en una sala que representa una plaça oriental. A la primera planta s’hi poden veure 34 calvaris (representació simbòlica de la passió, mort i resurrecció de Jesús que antigament es feia en algunes cases per Setmana Santa) creats per associacions pessebristes i en un espai ambientat amb roques i arbres. D’altra banda, a la segona, s’exposa l’obra de Joan Mestres que presenta una cinquantena de pessebres. El que s’ha d’enllestir és la tercera planta, on es preveu que hi hagi una escola de pessebrisme.