[youtube https://www.youtube.com/watch?v=zA8KUwzYjwA&w=560&h=315]
L’arribada de l’aigua de l’Ebre a l’Espluga és més a prop. L’Ajuntament de l’Espluga ha iniciat les negociacions per tirar endavant, en els propers mesos, les expropiacions dels terrenys per on transcorrerà la canonada del Consorci d’Aigües de Tarragona des de Montblanc, on ja es subministra aigua de l’Ebre. Ho ha anunciat aquest dimecres l’alcalde de l’Espluga, David Rovira, en una entrevista al programa Saló de Plens de Tac12 (minut 15). Rovira ha assegurat que abans d’acabar el mandat el projecte quedarà fixat, ja que es disposa d’una subvenció de l’Agència Catalana de l’Aigua i també s’hi destinarà una partida municipal l’any vinent.

Rovira ha assegurat que el Consorci d’Aigües de Tarragona aportarà a l’Espluga la garantia de «no tenir problemes amb l’aigua». L’arribada de l’aigua de l’ebre, especialment, es destinarà al subministrament de l’empresa Cunicarn, però a més, en temps de sequera es podrà connectar a la xarxa d’abastament públic. Mentrestant, se seguiran utilitzant els pous municipals.

A l’últim Ple Municipal, David Rovira, ja havia avançat que estava en converses amb la Diputació de Tarragona perquè executi les expropiacions, ja que afecten dos termes municipals, el de Montblanc i el de l’Espluga, i que en cas que no pugui ser així, ho haurà de fer directament l’Ajuntament de Montblanc, en el seu terme municipal, i després que l’Ajuntament de l’Espluga n’assumeixi el cost.

Construcció del viaducte de Fontscaldes que connectarà l’A-27 amb el túnel del Coll de Lilla (Foto: Xavier Lozano)

L’A-27 i la indústria, una prioritat

Durant l’entrevista a Tac12, David Rovira també ha vinculat el projecte de l’aigua de l’Ebre amb l’evolució industrial del municipi, un dels reptes que assegura, li hauran quedat pendents durant els seus 16 anys a l’alcaldia de l’Espluga.

Segons Rovira però, per sort municipis com Montblanc o Sarral han portat a la comarca el desenvolupament industrial que assegura molts llocs de treball a la Conca. L’alcalde espera que en el futur proper, la propera construcció del túnel del Coll de Lilla sigui també beneficiària per apropar el teixit industrial tarragoní fins la Conca de Barberà.

Pel que fa al problema del despoblament i a la manca d’habitatge a l’Espluga, l’alcalde ha posat de nou les esperances en el desenvolupament proper del Pla Parcial Milmanda per fases.