[youtube https://www.youtube.com/watch?v=sZtldNEtyGk]

Montblanc ha acollit aquest dimarts un dels Fòrums del Programa Escoles Verdes. En total, un centenar de persones, entre mestres i alumnes de 17 centres de primària de les comarques de l’Alt Camp, la Conca de Barberà i el Tarragonès, s’han reunit a la capital de la Conca per compartir experiències amb l’objectiu de millorar l’educació per a la sostenibilitat a les escoles i al seu entorn més proper.

El fòrum s’ha encetat a primera hora del matí a l’antiga església de Sant Francesc, on representants municipals i dels departaments de Territori i Sostenibilitat i d’Ensenyament de la Generalitat han donat la benvinguda als participants. Concretament, la benvinguda l’ha fet Martha Rosa Freixa i Font, representant del programa Escoles Verdes als Serveis Territorials de Territori i Sostenibilitat a Tarragona; M. Dolors Colilles, inspectora de la Conca de Barberà del Departament d’Ensenyament; i Santi Porta, regidor de Medi Ambient, Urbanisme i Salut Pública de l’Ajuntament de Montblanc.

Un cop fet aquest acte inaugural, l’acció s’ha situat al claustre. En aquest espai, els alumnes representants de les diferents escoles han exposat alguns dels seus projectes i han fet intercanvis d’idees amb els altres centres. Entre les propostes hi ha el compostatge, horts ecològics o el reciclatge.

A les 11 del matí s’ha fet una pausa per esmorzar i, a continuació, els alumnes, per una banda, i els mestres, per una altra, s’han distribuït en diferents grups de treball en els quals els participants han pogut reflexionar sobre les accions que realitzen al seu centre.

Tots els grups s’han retrobat de nou a la plaça de Sant Francesc per dinar. A la tarda, els participants visitaran i coneixeran el nucli antic de Montblanc. Tots els Fòrums d’Escoles Verdes conclouen amb la realització d’una acció, per part dels participants, que posi en relleu algun valor natural del lloc que es visita, i en la qual, a més de conèixer, els participants puguin realitzar alguna acció de millora. En aquest cas, es realitzarà una campanya d’informació i sensibilització de la recollida selectiva porta a porta.

Tal com ha explicat Imma Piñas, de Cel Rogent, l’assessoria del Programa Escoles Verdes a les comarques de Tarragona, l’objectiu d’aquesta trobada és «l’intercanvi d’experiències, el contacte entre alumnes de diferents escoles per agafar noves idees i també per agafar consciències que no estan sols, sinó que a tot Catanya hi ha 600 escoles dins el programa«.