Punt final de la prova pilot del voluntariat forestal al Paratge Natural de Poblet. Han estat una desena de jornades de tasques de conservació del medi, una iniciativa pionera als boscos mediterranis, ja que només existien casos similars al Pirineu. Va iniciar-se el 22 de setembre i ha acabat aquest cap de setmana amb el pas d’un centenar de participants d’arreu del territori i la voluntat, per a l’any vinent, de repetir-se.
Al llarg d’una desena de jornades, el projecte del Grup d’Estudis i Protecció dels Ecosistemes Catalans (Gepec) amb el suport del PNIN de Poblet ha fet tasques de gestió forestal, millora de camins i bioconstruccions amb pedra seca. S’ha pogut millorar l’itinerari de les 100 fonts, un sender al barranc de l’Argentada o la recuperació d’un empedrat a la Pena. Amb tot plegat, el voluntariat forestal pretén fer partícips els assistents de la gestió que es fa al bosc de Poblet, un dels més ben conservats del Mediterrani.

Un voluntariat forestal pioner al territori que es repetirà

El projecte ha arribat en aquesta zona protegida de les Muntanyes de Prades com a prova pilot, però el bon balanç d’enguany ja confirma una reedició de cara a l’any vinent. El tècnic de Gepec, Marc Torrents, ha explicat a l’EFMR que plantegen que se’n pugui celebrar un durant la primavera, però és gairebé segur que n’hi haurà la tardor del 2019. En aquest cas, ha explicat Torrents, se centrarà més en gestió forestal i els efectes del canvi climàtic.
ÀUDIO: Marc Torrents explica el projecte de voluntariat
 A més a més de les tasques al bosc, els participants també han visitat espais d’interès del territori, com el Monestir de Poblet, les Coves de l’Espluga o el Museu de la Vida Rural.