L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà ha rebut recentment sis pel·lícules històriques de l’Espluga i dues de Montblanc del cineasta vallenc Josep Albareda Duch que han estat incloses a la col·lecció de pel·lícules de l’Arxiu.

Albareda ha fet la donació als ajuntaments dels dos municipis amb l’acord que siguin transferides a l’Arxiu Comarcal per tal de garantir la seva conservació i la divulgació. Es tracta de 3 bovines de 16 mm i 5 bovines de 8 mm. El material serà dipositat a la seu de la Filmotexa de Catalunya, a través del Departament de Cultura, ja que compta amb les instal·lacions necessàries per a l’òptima conservació dels originals.

L’Arxiu Comarcal de la Conca de Barberà digitalitzarà les pel·lícules i es preveu una projecció a l’Espluga aquesta primavera. 

Sis pel·lícules de l’Espluga i dues de Montblanc

La donació integra els títols Masies de poblet, sense data coneguda; Inauguració del Casal de l’Espluga de Francolí, 1965; Dos dies internacionals Moto Tot Terreny a l’Espluga de Francolí, de 1979; dues pel·lícules amb el títol Tot Terreny a l’Espluga de Francolí, una de 1979 i l’altra amb la data per atribuir i, finalment, Festival 10, també sense data. De Montblanc, hi ha un film sobre el Concurs del rotllo dels Cogullons, de 1972, i un altre sobre el Concurs del rotllo de Lilla, de 1973. Josep Albareda és autor de totes les pel·lícules excepte Masies de Poblet, que és d’autoria desconeguda.