L’Ajuntament de Montblanc i el Consell Comarcal de la Conca de Barberà han fet efectiva aquest dimecres la cessió de l’edifici de Cal Macip a l’ens comarcal. El consistori montblanquí l’ha adquirit recentment per 300.000 euros i ara l’ofereix al Consell Comarcal per construir-hi un Centre d’Interpretació de la comarca. 

L’immoble té una superfície d’uns 400 metres quadrats, es troba al carrer de Sant Josep  i és annex al Palau Alenyà, seu del Consell Comarcal. Fa anys que l’edifici estava en venda i abandonat des del 2003, però encara guarda el testimoni de la botiga original del segle XX, tancada als anys 70, que actualment està en mal estat. Al pati de Cal Macip s’hi troba l’antic Forn de la Vila i les excavacions buscaran també l’existència de restes medievals, ja que l’edifici es troba en ple call jueu.

El Consell Comarcal planteja un projecte ambiciós per rehabilitar l’espai i construir el nou Centre d’Interpretació. Es planteja una inversió de 2,3 milions d’euros i, per fer-hi front, l’organisme sol·licitarà ara un ajut del Fons Feder de la Unió Europea. Si es concedeix, podria cobrir la meitat de la inversió i caldrà explorar també altres vies de finançament. El nou equipament possibilitarà l’ampliació de les instal·lacions comarcals. El futur Centre d’Interpretació de la Conca de Barberà sorgeix amb la voluntat de preservar i difondre el patrimoni cultural i natural de la comarca. Des del Consell, s’apunta que podria constuir-se de cara al 2020 o 2021.

L’edifici serà de construcció nova però, segons s’ha anunciat, la façana serà respectuosa amb l’entorn medieval i incorporarà alguns elements de valor de la casa de Cal Contijoch, que s’enderrocarà.