Des del 2017 s’han succeït les activitats al voltant de l’Alabastre de Sarral en aquest municipi de la Conca de Barberà, però també en altres punts del territori. Fins al punt que, el que havia de ser l’Any de l’Alabastre, s’ha allargat pràcticament dos anys. El municipi ha commemorat el centenari de l’obertura del primer taller modern a Sarral i amb una quarantena d’iniciatives han aconseguit que els tallers tornin a treballar amb alabastre local. 

REPORTATGE: L’Alabastre de Sarral després del centenari

Isidre Magre: “després de tots aquests segles d’història, l’alabastre de Sarral torna a estar de moda”

Representants polítics i artesans comparteixen que l’Any de l’Alabastre ha estat clau en la promoció d’aquesta activitat tan arrelada al municipi. Lluny de la xifra de 43 tallers que antigament havien estat en actiu, ara són 6 els qui s’hi dediquen. D’una banda, en destaquen dues grans empreses que exporten arreu del món elements d’il·luminació fets amb alabastre, principalment, de les canteres d’Aragó. Per l’altre costat, existeix també el treball més minuciós, fonamentat en l’artesania i que se centra en la confecció de peces personalitzades.

Antonio Tardiu: “que l’activitat duri, com a mínim, cent anys més”

Sarral tanca l’Any de l’Alabastre inaugurant l’exposició de cloenda

Els ritmes han canviat, ara totes les empreses treballen sota comanda, però després d’aquest centenari en què Sarral ha reivindicat la seva artesania i el seu mineral per excel·lència, les perspectives de futur són optimistes. Els tallers necessiten mà d’obra, però coincideixen en el fet que seria convenient generar un espai que formés les noves generacions en aquest sector, ja que no troben gent que conegui la tècnica. L’Ajuntament diu haver-ho intentat, però que no ha estat possible. Amb tot, l’Any de l’Alabastre ha recuperat les ganes per tornar a treballar amb la pedra del poble, amb la previsió d’intentar reobrir alguna cantera. Per ara, l’alabastre local ha tornat als tallers de forma experimental i amb els primers encàrrecs.

Mireia Magre: “vull que l’alabastre es conegui arreu del món portant-lo a sobre”

En la mateixa sintonia, el comissari de l’Any de l’Alabastre, Damià Amorós, fa un bon balanç de totes les activitats celebrades destacant dos fets resultants. D’una banda, que s’ha donat a conèixer arreu que a Sarral es treballa l’alabastre i, per a ell la repercussió més important, que s’ha pogut recuperar l’elaboració amb alabastre del municipi.

ÀUDIO: Damià Amorós destaca els resultats del centenari

[ÀUDIO | Taula rodona]
L’alabastre de Sarral, camí de la diferenciació per potenciar l’artesania local