L’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, juntament amb diversos militants i simpatitzats d’Esquerra Republicana, van presentar dimarts un manifest en què demanen que els republicans s’afegeixin a la CUP i al PDeCAT per fer una llista conjunta de cara a les eleccions europees.

En aquest manifest de la Nova Crida Nacional a ERC, que es pot llegir íntegrament a la web cridanacionalerc.cat; es diu que “militants i simpatitzants d’ERC” es veuen en la “necessitat de reformular les estratègies de l’independentisme després del 1r aniversari” dels fets ocorreguts l’octubre de l’any passat.

Andreu va participar en l’acte fundacional de La Crida

A partir d’aquí, del manifest en sorgeixen 5 exigències. D’una banda, es demana la unitat de l’independentisme i es fa palesa de la necessitat d’un acord entre tots els grups independentistes amb l‘objectiu que la República Catalana sigui una realitat reconeguda internacionalment. Així mateix, es demana superar els acords puntuals i fer una estratègia compartida a curt i mitjà termini. A més, s’apunta fer una àmplia candidatura republicana i unitària a les properes eleccions europees i es demana recuperar la unitat d’acció al Parlament de Catalunya.

En el segon punt es demana la vigència del referèndum de l’1 d’Octubre i del mandat que se’n va derivar amb la proclamació de la República catalana. Així, es posa èmfasi en la necessitat de no desmerèixer els més de 2 milions de persones que van participar del referèndum i s’assenyala que cal una pressió popular catalana per tal que l’Estat negociï.

La tercera demana que es fa en aquest manifest de la Nova Crida Nacional a ERC és la mobilització popular i la unilateralitat, tot considerant que no es pot renunciar a la mobilització popular. En el quart punt es destaca que tota negociació que s’emprengui amb l’Estat espanyol, s’ha de fer amb unes condicions mínimes i sense presos polítics. A més, consideren que s’ha de fer en condicions de bilateralitat i d’igualtat entre les dues parts: Catalunya i l’Estat espanyol.

El manifest conclou amb una cinquena demanda: convertir el recent creat Consell per la República en un govern a l’exili, que funcioni com a institució referencial de la República Catalana a nivell internacional.

Precisament, el passat mes d’octubre, l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, va participar a l’acte fundacional de la Crida Nacional i ja en aquell moment va fer notar la necessitat de la unitat independentista. Al costat d’Andreu el nou manifest de militants d’ERC s’ha presentat també amb la presència de l’economista Xavier Martínez, i l’exdelegat de la Generalitat a Perpinyà, l’historiador Enric Pujol.