[youtube https://www.youtube.com/watch?v=qMwmQD2FqFg]

L’Espluga de Francolí ha inaugurat oficialment aquest diumenge el seu primer Camp de Futbol de gespa artificial, a la mateixa instal·lació esportiva del riu Sec, estrenada el 1984. L’acte s’ha fet al punt del migdia, i ha començat amb la presentació dels equips prebenjamí, infantil, aleveí, juvenil, cadet i femení, amb una absència destacada, l’equip amateur que fa 3 anys que no assisteix a la presentació de temporada. Tot l’acte s’ha pogut seguir en directe per l’Espluga FM Ràdio.

ÀUDIO: Retransmissió de l’acte inaugural a l’EFMR

La inauguració oficial l’han encapçalat la regidora d’Esports, Èrika Soriano, el vicepresident de la Federació Catalana de Futbol i delegat a Tarragona, Josep Vives, el president de la Unió Esportiva l’Espluga, Jordi Bóta i l’alcalde de l’Espluga David Rovira. Tots ells s’han dirigit a una grada plena de famílies i espluguins en general, a més de la resta de regidors del consistori, representants d’entitats i del Club de Futbol Montblanc i l’ajuntament de Vimbodí, que han cedit els seus equipaments durant les obres. La inauguració s’ha fet però amb les grades per acabar però amb el terreny de joc a punt per disputar-hi partits.

Derrota al primer partit

Tot i la inauguració d’aquest diumenge, el nou terreny de joc ja va estrenar-se aquest dissabte al migdia amb el partit dels alevins de la UE L’Espluga contra La Pastoreta, amb una derrota de 0-4 dels espluguins i la lliçó apresa que caldrà entrenar fort per adaptar-se a la gespa artificial.

En declaracions a l’EFMR.cat, el president de la Unió Esportiva l’Espluga, Jordi Bóta, ha assegurat que no serà fàcil acostumar-se al nou terreny de joc i que espera que, si bé d’entrada caldrà fer molt esforç, hi hagi resultats a mitjà termini, especialment de participació de nous jugadors i el retorn dels que havien abandonat.

ÀUDIO: Entrevista al president de la Unió Esportiva l’Espluga, Jordi Bóta

Els capitals dels diferents equips han explicat durant el programa especial de l’Espluga FM Ràdio que el nou terreny de jocs els ajudarà, sobretot, a combatre les lesions i les ferides que es provocaven quan queien sobre l’arena.

ÀUDIO: Els capitans de la UE l’Espluga valoren el nou terreny de joc

Una obra ràpida, però amb retard

L’Ajuntament de l’Espluga va aprovar l’1 de febrer d’aquest 2018 el projecte per equipar el camp de futbol municipal amb gespa artificial. Amb un pressupost de 499.920,78 euros i un annex de millores de 139.649,57 euros.

El projecte va ser redactat pels tècnics del Consell Comarcal de la Conca de Barberà i es va votar al Ple Municipal corresponent al mes de gener. El punt va entrar en l’ordre del dia per urgència, ja que l’equip de govern volia aprovar el projecte per avançar els terminis i assegurar-se que l’obra pugués estar llesta per l’inici de la temporada vinent. Un fet que Som Espluga va lamentar perquè consideraven que un projecte d’aquestes dimensions s’havia d’analitzar a fons. Tot i això, la formació va exposar que hi votava en a favor per no encallar els tràmits.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=R_cOJca9LhE]

Finalment les obres sortien a concurs públic a primers de març. Les obres incloïen la instal·lació de la gespa artificial i el sistema de rec i de recollida d’aigües, uns treballs que tenien un termini d’execució estimat de dos mesos i mig, que s’ha acabat allargant 3 mesos més.

El projecte també inclou un annex de millores, com per exemple l’ampliació de les grades i la instal·lació de seients, que encara no s’ha fet, el canvi de l’enllumenat a la tecnologia LED i l’ampliació de la caseta de control d’aigües. La nova gespa artificial es preveu que pugui tenir una vida d’uns 10 o 15 anys, tot i que depèn de l’ús que se’n faci.

El Camp de Futbol, abans de començar les obres. (Foto: Gerard Bosch)

Les obres van començar a principis de juliol amb el moviment de terres. L’empresa Galitec Desarrollos Tecnológicos S.L., de Pontevedra, ha estat l’encarregada d’instal·lar la gespa artificial al terreny de joc i també de les actuacions de l’annex de millores del projecte, l’ampliació de les grades i els paviments perimetrals, l’ampliació de la caseta de control d’aigües, el telecontrol del pou i el rec i el canvi de l’enllumenat a la tecnologia LED. Finalment, amb una inversió de 513.000 euros, de la qual prop d’un 61% s’ha finançat amb el superàvit municipal del 2017.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=LocgO-eYJ9M]

A inicis d’octubre es va asfaltar el terreny de joc i el 23 d’octubre es va començar a col·locar la gespa, amb retard, provocant el trasllat d’alguns partits de la Unió Esportiva l’Espluga a Vimbodí i portant alguns entrenaments al mateix pavelló municipal.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=eeDSgUmU7p4]

Finalment, aquest dimarts i per sorpresa l’Ajuntament anunciava la inauguració per aquest 2 de desembre encara que l’equipament no estés del tot acabat. Quedaran pendents els nous vestidors i els carrers del voltant, que s’urbanitzaran i edificaran quan es desenvolupi el Pla Parcial Milmanda. L’Ajuntament espera desencallar-lo en els propers mesos.

ÀUDIO: Declaracions i contradeclaracions sobre el retard de les obres

Un esport centenari a l’Espluga

L’Espluga té futbol federat des del 1921, amb el Francolí Futbol Club, que jugava al primer Camp de futbol del Riu Sec, evidentment de terra i envoltat d’una tanca de fusta. La primera alineació va estar formada per Altarriba, Montserrat, Palau, Vidal, Minguella, Tost, Bonet, Ferran i Rufié, cognoms plenament espluguins.

El 1923 es va constituir la Federació de Futbol de la Conca, que es va acabar dissolent. A l’Espluga, el Francolí Futbol Club es va convertir en l’Espluga Futbol Club i després, l’any 1929, en la Unió Esportiva l’Espluga. És per tant, una de les entitats més antigues del nostre municipi. Aquell any es va inaugurar un nou camp a la zona de la Pedrera. Ja portaven el verd i blanc a la samarreta.

Hem de dir però que el 1957, en ple franquisme, el club va refundar-se com a Club Recreativo Espluga. Es va utilitzar durant uns anys un camp de futbol prop d’aquí, al carrer Milmanda, ocupat ara per unes cases adossades i el nou institut.

Però el 1984 ja es va inaugurar l’actual Camp del Riu Sec, amb 117 socis al club i un equip a segona regional. El Camp del Riu Sec s’ha mantingut en les mateixes condicions, tret d’algunes millores fetes a obra de vila i d’altres per l’Ajuntament, fins ara. La proliferació dels camps de gespa artificial per tot el territori havia restat competitivitat a domici pels equips espluguins, i avantatge en el joc a casa. La reivindicació però depenia abans de la construcció d’un altre projecte llargament esperat, el Pavelló Municipal.