Autoritats locals, dirigents de la multinacional catalana Europastry i representants del Departament d’Ensenyament s’han reunit aquest divendres a Sarral per posar sobre la taula les necessitats del teixit industrial de la comarca en matèria de formació. De la trobada en va sorgir la demanada d’un nou grau mitjà de Formació Professional sobre la indústria alimentària i d’un grau superior per complementar la formació dual d’electromecànica.

Des de la Conca de Barberà s’ha donat a conèixer l’estat actual del sector industrial a la comarca. Trencant l’estigma, deia el president del Consell Comarcal, Francesc Benet, la Conca ja no és una comarca de pagès i la indústria està en creixement. Davant d’aquest panorama, els polítics locals han remarcat que les empreses tenen complicacions per trobar a prop personal qualificat en mecànica i robòtica industrial, però també en indústria alimentària. De fet, sobre aquesta línia, és on més va incidir Europastry, ja que en previsió d’una futura ampliació, els dirigents van remarcar que seria necessari implantar una línia de formació en aquest camp. L’empresa alimentària té una planta a Sarral i també a Vallmoll, des de la Conca anualment produeix 50.000 tones anuals de productes de brioix i pa.

El grau d’administratiu es podria traslladar a l’Espluga

Des d’Ensenyament, la sub-directora general d’Ordenació de la Formació Professional Inicial, Maria Pilar Nus, va prendre nota de les demandes assegurant, per exemple, que el grau mitjà d’FP d’indústria alimentària podria ser viable perquè al territori no existeix aquesta oferta. Amb l’arribada de nova oferta, es podria implantar una nova distribució dels estudis a la Conca de Barberà. Els representants polítics de la comarca plantegen la possibilitat que l’FP d’Administració i Gestió que s’ofereix a Montblanc podria traslladar-se a l’Institut Joan Amigó de l’Espluga per deixar espai a l’Institut Martí l’Humà a la nova línia d’alimentació.

ÀUDIO: La sub-directora dels estudis d’FP parla de la trobada

El territori demana més formació perquè es considera que podria ser una mesura per frenar el despoblament de la Conca, ja que les empreses podrien trobar la mà d’obra a la mateixa comarca i, d’altra banda, els joves no haurien de marxar fora a formar-se.

A més a més, també es va posar sobre la taula la possibilitat d’implantar un grau superior d’electromecànica per reforçar els estudis que ja s’ofereixen a Montblanc. El territori també considera que cal més promoció de l’oferta formativa, mentre que la sub-directora d’FP proposa a les empreses que plantegin reptes als estudiants de la comarca perquè puguin encarar els seus projectes a situacions reals o hipotètiques de la indústria de l’entorn.