El Consell Comarcal de la Conca de Barberà ha aprovat aquesta setmana per unanimitat el pressupost del 2019 que creix fins als 11.040.700 euros. El volum d’ingressos incrementa notablement a causa de la inversió de l’Agència Catalana de Residus de 3,8 milions d’euros per a la construcció d’una nova planta de tractament resta al Centre de Tractament de Residus de la Conca de Barberà, ubicat a l’Espluga de Francolí. Pel que fa al pressupost corrent augmenta un 7,1% fins als 6.935.200 euros.

Un dels altres punts claus de l’estratègia del 2019 serà el nou projecte d’abastament d’aigua a la comarca que haurà d’arribar del Consorci d’Aigües de Tarragona a 8 municipis del nord de la Conca. D’altra banda, com apunta l’esborrany del Pla Estratègic de Desenvolupament de la Conca, dos dels principals reptes de futur passen per conviure amb l’envelliment de la població i resoldre les dificultats d’accés a l’habitatge. Per aquest motiu, els plans dels 2019 fixen un increment dels recursos destinats a serveis socials, però també es preveu la redacció d’una diagnosi comarcal d’habitatge per tenir una radiografia global. A curt termini, l’ens comarcal espera aprovar el Pla Estratègic 2018-2025 i també la Carta del Paisatge.

Un dels altres objectius estratègics consisteix a millorar la recollida selectiva de residus municipals per frenar la pujada del cànon de tractament de residus un 8,3% aquest 2019. Per aquest motiu, la comarca treballa amb les proves pilot del porta a porta i els contenidors intel·ligents que, una vegada conclòs l’estudi, s’hauran d’estendre al conjunt del territori. D’altra banda, el Consell Comarcal apuja un 2,25% la despesa de personal. 

El president del Consell Comarcal ha exposat el pressupost del 2019 aquest dimarts amb una trobada amb els periodistes (Foto: Gerard Bosch)

Santa Coloma tindrà un centre per a emprenedors

Els nous comptes també inclouen inversions en el terreny formatiu i de foment de l’emprenedoria, pel que fa a l’Organisme Autònom de Desenvolupament, Concactiva, el pressupost incrementa un 6,18% amb una aportació de 952.500 euros. En aquest espai, s’hi obrirà una nova Unitat d’Escolarització Compartida per a l’alumnat de secundària amb risc d’abandonament escolar on se’ls oferirà una formació específica amb un currículum més pràctic. Un dels plats forts del nou exercici també serà el nou Centre de Suport als Emprenedors que s’obrirà a Santa Coloma de Queralt, una iniciativa semblant a Concactiva però adaptada a la realitat de la Baixa Segarra.

La Generalitat aporta la meitat dels ingressos

Benet ha destacat la contribució dels Ajuntaments de la comarca (Foto: Gerard Bosch)

Pel que fa a les fonts de finançament, la meitat del pressupost, un 52,7%, prové de la Generalitat de Catalunya, mentre que un 32,84 correspon a l’aportació dels Ajuntaments, un 5,48% de la Diputació i un 8,98 d’altres. En la presentació dels comptes per a l’any vinent, el president del Consell Comarcal, Francesc Benet, va destacar l’actualització per part dels consistoris dels preus públics dels 10 serveis mancomunats, uns ajustos que Benet reclamava ara la Generalitat i la Diputació perquè actualitzin els ajuts d’acord amb l’IPC.