[youtube https://www.youtube.com/watch?v=hDToODUHQXQ]

Els 8 municipis del nord de la Conca de Barberà amb problemes d’abastament d’aigua no es connectaran finalment al canal Segarra-Garrigues. La Generalitat considera que és un projecte inviable i el Consell Comarcal de la Conca ha passat pàgina per anunciar que l’aigua potable arribarà des del Consorci d’Aigües de Tarragona i es distribuirà mitjançant una xarxa pròpia.

La proposta alternativa s’està treballant des del juliol, arran d’una trobada entre el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i representants del Consell Comarcal. A partir d’aquí es van posar diverses propostes sobre la taula, una d’aquestes portar l’aigua del Ter-Llobregat. El president del Consell Comarcal, Francesc Benet, ha anunciat aquest dimarts que s’optarà per fer arribar l’aigua del Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT) fins a Forès, el punt més elevat de la comarca, per fer des d’allà el repartiment a la resta de municipis.

ÀUDIO: Francesc Benet explica el nou projecte

L’aigua de l’Ebre amb la infraestructura del CAT ja arriba a diversos pobles de la comarca, com per exemple a Montblanc o pròximament a l’Espluga. Un dels altres punts ja connectats és Sarral, des d’on el nou projecte bombaria l’aigua fins a Forès. D’aquí, s’impulsaria una xarxa pròpia gestionada per un consorci comarcal que portaria l’aigua fins als 8 municipis afectats.

Aquesta nova xarxa comarcal es faria resseguint les línies plantejades en els plànols del projecte del Segarra-Garrigues i el Consell Comarcal, segons s’ha avançat, també apostaria per desplegar la xarxa de fibra òptica a través dels mateixos ramals.

L’ens comarcal estima que es tractaria d’una inversió d’uns 7 milions d’euros i es preveu que es pugui executar en un termini de 4 anys. Segons ha confirmat el CAT a TAC12,  ara s’està valorant el projecte. D’entrada es creu que seria viable perquè tots els municipis beneficiaris són de la demarcació de Tarragona i es disposa del volum d’aigua necessari per abastir-los.