L’antiga església de Sant Francesc ha estat aquest diumenge l’espai escollit per Adifolk per estrenar la seva primera Gala de l’Any, un esdeveniment amb el qual l’entitat ha reivindicat la seva contribució en la difusió del folklore català. L’acte ha servit també per premiar la tasca feta en matèria de cultura popular, això en un clima de presos polítics i exiliats que la Gala va recordar premiant a l’exconseller de cultura, Lluís Puig.

L’estrena d’aquesta cita va arrancar a les 6 de la tarda amb la cercavila de la cultura popular entrant a l’església amb una important presència d’entitats montblanquines, 14 d’un total de 17 grups. Abans de l’entrega dels reconeixements, Adifolk va reviure el 2018 amb un vídeo de resum de totes les activitats.

Pel que fa als premis, el Grup de Geganters i Grallers d’Oliana va ser escollit entre 14 finalistes com el grup de l’Any 2018. D’altra banda, la Unió de Colles Sardanistes de Catalunya va rebre el Premi a la Federació de l’Any. En aquesta categoria, hi havia dos finalistes més, la Coordinadora de Balls de Bastons de Catalunya i l’Agrupació de Geganters de Catalunya.

Reivindicació del folklore i clam per la llibertat dels presos i exiliats

El Premi a la Personalitat de l’Any, com ja s’havia anunciat, Adifolk va atorgar-lo amb unanimitat al conseller de cultura durant el Govern de Puigdemont, Lluís Puig. Exiliat a Brussel·les, Puig oferia unes paraules d’agraïment als assistents a través d’un vídeo, mentre que el guardó el va recollir la seva filla, Alba Puig, entre forts aplaudiments del públic. De fet, el record pels presos i exiliats va ser present en els parlaments de les autoritats, com per exemple el de l’alcalde de Montblanc que va situar un llaç groc a l’altar de l’església. A més a més, l’entitat també va reconèixer la Direcció General de Cultura Popular de la Generalitat de Catalunya, al capdavant de la qual hi ha Maria Àngels Blasco.

Un dels altres moments esperats de la nit era la proclamació de la ciutat que ha d’acollir el 32è Aplec Internacional d’Adifolk. La gala va desvetllar que, després d’haver passat per Washington, la cultura popular catalana anirà ara fins a Copenhagen, la capital de Dinamarca, del 26 al 28 d’abril del 2018. Pel que fa al relleu de la Gala de l’Any d’Adifolk, passarà l’any vinent a Perpinyà, que és la pròxima Capital de la Sardana 2019. La gala d’aquest diumenge es va emetre en directe a TAC12.