Com van ser els inicis del cinema a la Conca de Barberà? Com eren les sales de principi de segle? El llibre Els nostres homes del diumenge respon aquestes qüestions i narra la història del setè art a la comarca que, excepcionalment, arranca en un balneari.

Es tracta d’un projecte de la Unitat d’Investigació del Cinema de la Universitat Rovira i Virgili dut a terme per Pedro Nogales, Àlex Rebollo i José Carlos Suárez. El llibre s’ha presentat aquest dissabte al centre cultural Sant Jordi de Montblanc  i segueix la línia dels estudis ja fets al Tarragonès i al Montsià.

La publicació explica la història dels cinemes de la Conca poble a poble i prestant atenció als pioners. “Estem davant d’un llibre acadèmic i això vol dir de gent solvent”, va anunciar el catedràtic d’història Andreu Mayayo durant la presentació. Mayayo va destacar que Els nostres homes del diumenge dedica un centenar de pàgines explicant com s’ha fet la recerca, portant al lector a la cuina en què s’ha elaborat el treball per donar a conèixer com s’ha fet i amb quins condiments. Un dels trets característics del llibre és que es compara allò que passa a la Conca en comparació amb la resta del territori, per això Andreu Mayayo deia “és un llibre que no només s’ha fet per nosaltres, s’ha fet pel món”.

La primera projecció va ser al balneari de Vil·la Engràcia

Com ha explicat Pedro Nogales, el treball mira més enllà del record nostàlgic del cinema dels anys 40. Destaca que abans de la Guerra Civil hi havia un model de cinema que es basava en les associacions i en les societats agrícoles i que va desaparèixer amb la dictadura, una memòria gairebé oblidada. El llibre es remunta fins al 1900 quan el cinema va arribar a la Conca i va ser en un espai atípic, ja que les primeres projeccions van ser al balneari de Vil·la Engràcia al nucli de les Masies de l’Espluga de Francolí.

Aquest és un dels fets diferencials de la història de la Conca, en comparació a altres comarques en què el setè art va arribar uns anys abans a les grans ciutats. Com a reclam per atreure la burgesia, els balnearis van apostar per la nova forma d’oci, com també va passar a Vallfogona de Riucorb. A partir d’aquí, la nova publicació ressegueix la història del cinema a les pobles de la comarca. L’estudi, per exemple, s’ha servit de l’acurada història sobre el cinema a Santa Coloma de Queralt, un fet que els autors van destacar perquè en altres comarques no existeix.

Els nostres homes del diumenge ha estat publicat amb el suport del Consell Comarcal de la Conca de Barberà. El llibre compta amb una edició impresa i una de digital disponible al web de publicacions de la URV.