[youtube https://www.youtube.com/watch?v=GuNRVSf3ZEQ]
Els veïns de Prenafeta i l’Ajuntament de Montblanc ja han iniciat els primers passos per recuperar el poble vell, després que el 10 d’octubre el Ple de la capital de la Conca iniciés el procediment de compra del castell, de l’església i de l’antic poblat, fins ara en mans privades. L’adquisició es va aprovar per unanimitat.

Ara veïns i ajuntament ja projecten les primeres actuacions per fer possible la consolidació de les restes de l’església romànica, un dels vestigis més importants del patrimoni romànic del S. XII de la Conca de Barberà. Al capdamunt del Tossal Gros, encara es poden veure alguns dels murs del Castell Cristià i la Torre del Moro, que també entren en els projectes de consolidació. 

Segons ha explicat l’alcalde de Montblanc, Josep Andreu, en declaracions a Tac12, un cop enllestida la compra caldrà fer una excavació arqueològica a l’església i determinar les formes de la seva restauració i consolidació juntament amb els estudis sobre el castell i l’antic poblat de Prenafeta. 

Quan Prenafeta es va deshabitar, els veïns i veïnes es van situar al peu de la serra. El president de l’associació de veïns de Prenafeta, Gerard Ferre, ha explicat també a la televisió de la Conca de Barberà que els veïns i veïnes segueixen estimant-se el poble vell i per això havien intentat fer-hi intervencions abans. Un cop el poble passi a mans públiques, els veïns ja podran treballar-hi, millorant els camins, els accessos i conservant l’església perquè no caigui.

Aquest diumenge 18 de novembre ja s’ha fet una jornada de treball i neteja a l’espera que arribin les inversions municipals per dignificar aquest entorn, un dels preferits pels amants del muntanyisme al terme municipal de Montblanc.