L’any passat el Camp de Tarragona va celebrar el centenari del naixement del sacerdot i poeta Ramon Muntanyola. Impulsat des de l’Espluga, el seu poble natal, en total es van proposar una cinquantena d’activitats que ara queden plasmades el llibre de recull de l’Any Muntanyola. 

Durant el centenari van sortir a la llum quatre publicacions. La darrera porta per títol Ramon Muntanyola, una gran llum d’esperança i repassa totes les activitats que es van celebrar en les poblacions on el poeta i mosèn espluguí va deixar petjada. El treball, de Joan M. Pujals i Josep M. Vallès, plasma tots els actes, les lectures de textos, les conferències i articles d’aquest Any Muntanyola. Un exercici que l’Ajuntament de l’Espluga ha impulsat per fer balanç del centenari ja que no se’n va fer un programa d’actes tancat, com destaca l’alcalde de l’Espluga, David Rovira.

Fent balanç del centenari, Josep M. Vallès, el seu impulsor, destaca que hi ha una generació que tenia molt present la figura del poeta i sacerdot espluguí, però el centenari ha fet reviscolar aquesta memòria. A més a més, amb les publicacions i totes les activitats, el llegat de Muntanyola ha pogut arribar també a gent més jove.

Un centenar de persones van participar en els actes de l’Any Muntanyola i Josep M. Vallès calcula que les activitats van rebre prop de 2.000 assistents als actes. D’altra banda, en aquest llarg homenatge, l’Espluga va comptar amb el suport de nombroses institucions locals i territorials: la Diputació de Tarragona, el Departament de Cultura, l’Arquebisbat de Tarragona i la Fundació Carulla, però també una desena d’Ajuntaments del territori.

A més a més, un dels fets rellevants i, amb el qual se segueix recordant la figura de Muntanyola, és que l’Espluga ha pogut donar pas a l’Any Vidal i Barraquer que Cambrils commemora aquest 2018.

ENTREVISTA a Josep M. Vallès, impulsor de l’Any Muntanyola