[youtube https://www.youtube.com/watch?v=Rm9W-qIS30Q]

La collita del safrà a la Conca de Barberà ja troba a ple rendiment i enguany s’espera que es pugui mantenir una producció d’entre 4 i 6 quilos. Després d’una dècada de la recuperació de la producció comercial, són ja una vintena els pagesos que cultiven safrà a la Conca, la Baixa Segarra i de les poblacions veïnes.

Un dels impulsors del retorn del safrà al territori, Joan Cartanyà, ha rebut aquest dimarts la visita de TAC12 per explicar com és la producció de safrà a la Conca de Barberà. De fet, ja fa uns dies Cartanyà va expressar a l’EFMR que es preveu una bona collita, tot i que és complicat de predir perquè la floració es podria frenar si les condicions meteorològiques són adverses. D’entrada la campanya ha començat amb una alta freqüència de pluges que compliquen les tasques de recol·lecció, ja que panseix les flors.

En el programa Connecti.cat que emet cada tarda Tac12, el periodista Xavier Lozano ha connectat en directe dels tallers d’Aromis a Montblanc, on ha après a desbrinar flors i n’ha parlat amb els impulsors dels projecte. Durant l’espai s’ha pogut comprovar els minuciosos processos per obtenir l’espècia fet que, recorda Joan Cartanyà, justifica el preu elevat del safrà local. En aquest sentit, es parla de l’or vermell perquè un quilo de safrà es pot arribar a pagar fins als 15.000 euros. Sobre les xifres, l’impulsor d’Aromis destaca que s’han de cultivar moltes flors per sumar un quilo d’aquest producte.

Una dècada després del ressorgiment del safrà a la Conca de Barberà, Joan Cartanyà considera que ara cal potenciar-ne el seu ús a la cuina catalana i ressaltar les qualitats del producte del territori, retornant així la importància que havia tingut durant l’edat mitjana. Per dotar-lo de valor, Aromis proposa visites a les finques perquè els assistents puguin collir safrà i conèixer les tasques de producció. Així, Cartanyà creu que els visitants podran entendre que el preu final del safrà es deu a la mà d’obra que requereix.

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=BdqSTyraKds]