Els productors de castanyes de Vilanova de Prades fan un bon balanç de la temporada d’aquest 2018 en comparació amb els darrers anys que han estat marcats per fortes sequeres. Les pluges de la primavera han fet créixer la grandària de les castanyes.

Les bones valoracions arriben després de la darrera collita, la del 2017, realment dolenta que es considerava una de les pitjors dels darrers 50 anys.  Tot i això, el bon balanç d’enguany no acaba amb la veritable problemàtica dels productors del territori. Els castanyers fa anys que estan malalts i molts han mort afectats principalment pel xancre.  Per això el territori demana més suport de les administracions per remuntar la situació i que no es perdi aquest cultiu, ja que és dels pocs espais del país on encara queden castanyers.

ÀUDIO: Diversos productors valoren la campanya del 2018

“Per part de l’administració s’hauria de fer una inversió per conservar el castanyer i ampliar-lo, que hi hagués no un mercat local, sinó de país”, remarca Ernest Vilalta, un dels productors de Vilanova de Prades. De fet, el principal aparador de la castanya és la Festa i el Mercat que s’ha celebrat aquest passat cap de setmana, enguany marcat per les baixes temperatures.

Vilanova de Prades reclama suport per conservar els castanyers

Per la seva part, el tinent d’alcalde i regidor de Cultura, Eloi Menasanch, reconeix que per garantir el futur dels castanyers és necessària una inversió per fer front al tractament de les malalties dels arbres, però recorda que anys enrere es va començar amb diverses institucions i que, finalment, va quedar estancat. Els pagesos mantenen que si arribessin ajudes, serien moltes més les persones que es dedicarien a la producció de castanyes. Al mateix temps, reivindiquen el fruit local per la seva qualitat i gust que, asseguren, és més dolç.

ÀUDIO: Eloi Menasanch considera que el sector de la castanya necessita suport

ÀUDIO: Els pagesos reclamen més suport i ajudes per superar les malalties dels castanyers