El sobtat descens de les temperatures ha marcat la Festa i el Mercat de la Castanya que Vilanova de Prades ha celebrat aquest diumenge. El mal temps ha deslluït la jornada i la boira ha fet la guitza a la mostra de folklore, ja que la majoria de les colles participants no han fet ballar els seus gegants.

La festa ha arrancat al voltant de les 9 del matí amb l’esmorzar popular i, tot i el fred, se n’han servit uns 700. Enguany, la mostra de cultura popular havia d’agafar més protagonisme, coincidint amb els 855 anys de la donació reial de Vilanova a Pere d’Avellà. Al camp de futbol hi havien de ballar els gegants i gegantes nobles de Blancafort, la Riba i Vilallonga del Camp, juntament amb la geganta castanyera del municipi. Tot i això, la humitat de primera hora del matí ha deixat el terreny impracticable i no ha permès la ballada. Els assistents, però sí que han pogut veure els castells dels Torraires de Montblanc i l’actuació de les colles de grallers. 

La festa és el principal aparador de les castanyes de Vilanova

La 44a Festa i el 33è Mercat han rebut menys visitants a causa del mal temps i també menys parades d’artesania i de productes de proximitat. Molts dels visitants no han tingut més remei que buscar la calor amb una paperina de castanyes o la brasa de l’esmorzar. El fred ha aparegut en totes les converses. De fet, durant el matí el municipi de no ha superat els 4 graus i mig i ha començat l’esdeveniment, a cel obert, amb un ambient completament hivernal, molta boira i una temperatura que rondava els 2 graus.

ÀUDIO: Els productors locals valoren la Festa i el Mercat

Malgrat tot, els productors de castanyes de Vilanova de Prades coincideixen en remarcar que l’esdeveniment és per a ells el principal aparador on vendre les castanyes i la resta de productes que elaboren, per bé que enguany han notat una baixada de les vendes. “És el dia més important de l’any per al poble”, assegura el regidor de Cultura, Eloi Menasanch. Més enllà d’aquest diumenge, durant el 2018 el temps ha estat bo per a la collita perquè, després d’uns anys de sequera, els productors han recollit més castanyes i més grosses.

ÀUDIO: El regidor de Cultura, Eloi Menasanch, valora l’edició del 2018