El primer cicle de tallers participatius per a l’elaboració de la Carta del Paisatge de la Conca de Babrerà ha acabat aquest divendres a la seu del Consell Comarcal, a Montblanc, després de passar per Vimbodí, Sarral i Santa Coloma de Queralt.

Les primeres sessions, dinamitzades per la consultoria ambiental Limonium, han girat entorn de les unitats del paisatge de la comarca. Segons les organitzadores, els debats han estat rics, però l’assistència als tallers ha estat molt baixa, per exemple a Montblanc amb menys d’una desena de persones.

D’entrada, els participants han conegut les 17 unitats del paisatge que s’han observat en la diagnosi i la metodologia emprada. La distinció d’aquestes àrees amb particularitats paisatgístiques concretes ha semblat bé als assistents. Les sessions també han proposat una anàlisi de punts forts i dèbils de la comarca, així cada assistent podia classificar les característiques de la comarca entre fortaleses, aspiracions, realitats i oportunitats. Finalment, les tècniques de Limonium han exposat les conclusions de la seva anàlisi.

Virtuts i debilitats del paisatge de la Conca de Barberà

En grans trets, els debats han coincidit en destacar que la Conca és una comarca amb una gran diversitat paisatgística, un tret que es veu com una virtut. També s’ha destacat el moviment cooperativista o el creixement de l’enoturisme i la consciència ambiental. Pel que fa als reptes pendents, una de les qüestions més repetides ha estat el despoblament que pateix el territori, així com l’abandonament dels conreus. A més a més, també preocupa el risc d’incendis forestals i es creu necessària una major integració de les indústries en el paisatge.

Aquest novembre començarà el segon cicle amb la voluntat de definir els objectius de la qualitat paisatgística. Les sessions començaran a dos quarts de 7 de la tarda i es faran el dia 26 a Conesa, el 27 a Les Piles, el 28 a Vilaverd i el 30 a Solivella. Després d’aquest nou procés participatiu, Sara Janer preveu que ja pugui començar la redacció la Carta del Paisatge.

ENTREVISTA a Laura Aluja i Kelly Quiroz, tècniques de Limonium