[youtube https://www.youtube.com/watch?v=n_S_4KvasnA]

El Ple Municipal de l’Espluga ha aprovat aquest dijous les ordenances fiscals del 2019 amb els vots favorables de l’equip de govern i l’abstenció del grup de l’oposició. Les taxes i impostos s’actualitzen amb l’augment del 2,3% de l’IPC interanual, mentre que l’IBI es manté congelat. D’altra banda, la taxa d’escombraries, que es basa en el percentatge de reciclatge, puja un 3,53%, ho fa per sota de la mitjana de la comarca que serà del 4%.

L’aprovació també va incloure canvis importants pel que fa als preus públics. L’augment més notori recaurà en la taxa d’ús de la sala de vetlles municipal que passa de 153,15 euros a 300, segons l’equip de govern, perquè està acollint difunts d’altres pobles de la comarca. El regidor d’hisenda, Joan Amigó, explicava que les funeràries utilitzen la sala de vetlles de l’Espluga amb casos de difunts que no estan empadronats a l’Espluga i, per aquest motiu, han vist necessari gravar aquesta activitat amb una taxa més elevada, ja que és l’Ajuntament de l’Espluga qui ha invertit en l’equipament. Per prioritzar els espluguins i espluguines i contrarestar l’increment, explicava Amigó, els empadronats al municipi tindran un 40% de descompte. Tot i això, el cost final els serà un 15% superior, situant-se en uns 180 euros.

ÀUDIO: Joan Amigó justifica l’augment del cost de la sala de vetlles

També s’apuja el preu de lloguer de l’espai “Sínia” perquè ara contemplarà el cost de cinc hores de neteja, com a mínim. Fins ara, la neteja de l’espai anava a càrrec dels llogaters, però Joan Amigó va explicar que en molts casos les instal·lacions quedaven en mal estat. Finalment, les noves ordenances fiscals inclouran noves modalitats de preus, sense increments, per a l’Escola Municipal de Música de l’Espluga perquè, va explicar el govern, cada vegada hi ha alumnes més grans i més nivells i calia adequar el tipus de quotes als nous règims d’horaris.

ÀUDIO: El regidor d’Hisenda explica l’augment del preu de l’espai Sínia

L’oposició es va abstenir perquè, expressava Xavier Rosell, no comparteixen els criteris per pujar els preus públics.